Растения и животни

Начало | Растения и животни | Невероятни факти за сладки животинки

Невероятни факти за сладки животинки

Аз детето | 2014-04-04

Трудно е да се каже защо толкова харесваме животните, дали заради техния сладък и красив външен вид, тяхната естествена невинност или емоционални реакции, които те предизвикват у нас. Но независимо от причината сме сигурни, че тези факти, които сега ще ви кажем няма как да не предизвикат усмивка и приятно чувство у вас. А защо не дори да решите да обясните на най-добрия си приятел колко го уважавате.
Много от тези факти също подчертават сходствата и емоционалните връзки, които хората могат да споделят с животните, което поставя още повече въпроси, като например – кое е това нещо, което ни кара да обичаме животните толкова много?
Според учени от Калифорнийския технологичен институт и университета в Лос Анджелис, хората имат емоционална реакция към животните (които са, както сладки, така и опасни) в една много стара и основна част от мозъка си, наречена амигдала. Амигдалата се занимава с емоцията, емоционалното учене и формирането на спомените. Така че тя може да бъде причината за нашата любов към животинчетата, която се оказва, че произлиза от древната необходимост да се прецени дали тези животни са ни приятели или врагове. И според учените животните мислят и реагират по същия начин спрямо нас.

1. Морските видри се държат за ръка, когато спят, за да не се отклоняват в различни посоки.



2. Катериците по целия свят, засаждат хиляди нови дървета всяка година, просто защото забравят къде крият своите жълъди.



3. Когато играят с женски кученца, мъжки кученца често им позволяват да спечелят, дори ако мъжкото има физическо предимство.



4. Костенурките могат да дишат през дупетата си.



5. Кравите, както и ние, имат най-добри приятели.



6. Пингвините предлагат „брак“ на женските с камъчета.


7. Макаци в Япония са се научили как да просят монети от хората и след това да си купуват разни неща от автомати за закуски.



8. Преди 2 години Норвегия даде рицарско звание на пингвин, защото успял да спаси малко коте от пожар.



9. В Китай убиването или нараняването на панда се наказва със смърт.



10. Плъховете се смеят, когато ги гъделичкаш.

11. В Швеция има шоу за скокове със зайци, наречено Kaninhoppning.



12. Делфините имат имена и си ги знаят.



13. Веднъж намерили си половинка, кайрите остават с нея за цял живот. Те правят домовете си на стръмни скали и винаги си оставят отделно място за... тоалетна.



14. Стридите могат да променят пола си, когато решат.


15. Японските макаци си правят снежни топки за забавление.



16. В Англия съществува програма, по която затворници обучават кучета спасители и кучета водачи. Според ръководителите на програмата, много от затворниците са се почувствали сякаш са успели да поправят миналите си действия, докато са работили с кученцата.



17. Когато морските кончета се движат на дълго разстояние се държат за опашките си, за да не се изгубят.


18. Точно преди да се излюпят малките пиленца комуникират помежду си и с майка си чрез система от звуци.



19. Отпечатъците от носовете на кучетата са уникални, както нашите от пръстите и могат да бъдат използвани, за да ги идентифицират.

20. Смята се, че има вид медузи, които на практика могат да живеят вечно.


21. Често в природата катериците осиновяват бебета катерици или други животни, като разберат, че са изоставени от майките им.

Снимки: boredpanda.com



Коментари
3 коментара

Яна Костадинова, 10 г.,

Публикувано на 04.04.2014

Много интересни факти!!Уникални и сладки животни!!

ева ивелинова, 10 г.,

Публикувано на 10.07.2014

Наистина.........са интересни факти и наистина са сладки.........сигорни ще ми потрябва тази информация......... Аз много обичам цивотните.........

ani генчева, 13 г.,

Публикувано на 06.09.2019

много добре сте уформили изреченията .браво

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град