Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Невероятни факти за мозъка, които със сигурност не знаете

Невероятни факти за мозъка, които със сигурност не знаете

Аз детето | 2018-01-09

Невероятни факти за мозъка, които със сигурност не знаете

Учените често с право определят човешкия мозък като най-сложната позната ни структура във Вселената. Тази сложност позволява на орган със средно тегло от 1,5 кг да извършва операции, които са непостижими и за най-модерния и голям изчислителен център в света. Човешкият мозък е най-сложният орган в човешкото тяло и може би най-сложната биологична система в цялата вселена. Очевидно е, че най-значимите световни изкуствени чудеса са резултат от работата на човешкия мозък, което го прави най-невероятната функция на човека. Освен това, човешкият мозък с неговата сложност действа като едно перфектно устройство за съхранение, което може да съхранява  безопасно най-съкровените спомени на един човек. Като всяка изключително комплексна система, и човешкият мозък притежава някои свои странности – криволичещи пътечки, задънени улички и тъмни стаички, образно казано, които могат да ни учудят, дори поразят или пък просто да ни разсмеят.

Изобщо, човешкият мозък е толкова уникален, че е изумявал хората през всички векове на съществуването на човека. Някои учени и лекари са посветили целия си живот на изучаването на това как работи мозъкът и не е чудно, че хората се радват да научат нови факти за този невероятен орган в човешкото тяло.

1. Кръвоносните съдове намиращи се в мозъка ни могат да се протегнат на дължина от 160 934 километра . Тя е достатъчна, че да обиколи екватора на Земята малко повече от четири пъти.

2. В мозъка ви има повече от 100 билиона неврони.

3. 75 процента от мозъка се състои от вода.

4. Колкото по-стари ставаме, толкова по-широки стават каналите между гънките в мозъка.

5. В мозъка ни няма рецептори за болка, така че технически мозъчната операция не боли. Въпреки че, за да се стигне до мозъка се минава през много други рецептори за болка.

6. Не можете да гъделичкате сами себе си, защото мозъкът трябва да почувства напрежение и изненада, за да ни каже да се разсмеем. А тази изненада не се получава, когато сами се гъделичкаме, защото го очакваме.

7. Още с раждането ни мозъкът е почти напълно развит.

8. Най-много мозъчни клетки имат... 2 годишните.

9. Докато сме будни мозъкът ни генерира достатъчно електричество, за захранването на малка електрическа крушка.

10. По време на първия три месеца на бременността, мозъкът на плода се сдобива с около четвърт милион неврони в минута.

11. Стимулирането на мозъка при децата може да повлияе на растежа му с цели 25 процента.

12. Мозъкът използва около 20% от кръвта и 20% от кислорода на тялото, въпреки че е една малка част от общото ни телесно тегло.

13. Вашият мозък има нужда само от около 1/75-ти от секундата, за да бъде в състояние да разпознае изображение.

14. Учените смятат, че мозъкът ни може да съхрани повече от 2.5 милиона ГБ данни.

15. Ние използваме само 10% от нашия мозък ... е грешно твърдение! Почти всички части от мозъка се използват и повечето от тях са активни през цялото време.

16. Всеки път, когато научите нещо или запомните някоя случка, вие създавате нови връзки в мозъка си.

17. Докато спите областите на мозъка, участващи в запомнянето са активни. Това е така, защото точно по време на сън обмисляме и съхраняваме наученото през деня.

18. Образите на това, което виждаме, се проектират с главата надолу върху нашите ретини. Нашият мозък обръща изображенията, така че ние виждаме нещата правилно.

19. Ярката светлина може да ви накара да се разкихате. Ефектът се дължи на преплетени нервни влакна в мозъчния ствол. Поради това полученият от зрителните нерви силен сигнал от ярка светлина минава по пътища, през които обикновено минават сигнали, индикиращи дразнения в носа. Така мозъкът може да реши, че светлината дразни и носа ви, което да доведе до кихавица.

20. „Програмирани“ сме да запомняме дразнещите песни. За това е отговорен процесът на извикване на повтарящи се мотиви в съзнанието, отговорен и за запомняне на рутинните дейности, които вършим всеки ден.

21.  Не можете да водите разговор по телефона в шумна стая. Този известен всички ни неприятен факт се дължи на това, че на мозъка му е много трудно да различи фоновия шум в стаята от гласа по телефона.

22. Мозъчните клетки се свиват с до 60%, докато спим.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град