Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Невероятната история на интернет

Невероятната история на интернет

Аз детето | 2016-02-28

Невероятната история на интернет

Днес интернет е станал естествена част от нашия живот, дори и в момента и ние и вие сме в него. Никой от нас вече не си представя живота без интернет и безкрайните му възможности за забавления, учене и общуване. Сега хората могат да играят заедно, да се виждат дори, независимо че живеят на хиляди километри разстояние. Можем дори да прочетем нещо или да си пишем с приятел просто докато пътуваме. Много ежедневни дейности бяха изцяло променени благодарение на интернет, но какво друго знаем за него? Знаем ли как е създаден, от кого или защо? Дали е било случайност, както доста велики изобретения или пък е било съвсем целенасочено? Прочетете и ще разберете.

Всичко започва през далечната 1958 г., когато американският президент Айзенхауер сформира ARPA (Advanced Research Projects Agency) в отговор на пускането на „Спутник“ от страна на СССР. ARPA е специализирано звено към Министерството на отбраната на САЩ, което се заема с проучване, създаване и усъвършенстване на високотехнологични средства в полза на американските военни. ARPANET е първата компютърна мрежа, която агенцията създава. Проектът стартира през 1966 г., когато започва и самото му планиране.

На този етап ARPANET не е имала комерсиални цели, а е била предназначена за по-ефикасното използване на ограничените компютърни ресурси. Учените, които са били част от ARPA, са използвали бюджета на агенцията за закупуване на нова техника, надявайки се, че ARPANET ще позволи свързването на повечето университети в САЩ и ще направи възможно споделеното ползване на изчислителните възможности на машините. През 1968 г. се подписва договор между ARPA и Bolt Beranek and Newman Inc. (BBN) за създаването на IMP – специален компютър, който да маршрутизира данните в мрежата. Първите спецификации и първият IMP се създават година по-късно заедно (1969 г.). Това бележи и първият възел в мрежата – ARPANET. Заедно с тях се обособява и специализиран център за наблюдаване на мрежата, който има за цел да оценява работата на ARPANET, както и да събира и обработва статистическа информация. По всичко личи, че мрежата вече започва да добива сериозна организация. Първоначалните връзки са били между машините на Университета в Юта и три научни центъра в Калифорния.

1970 г. е паметна за развитието на ARPANET. През месец март мрежата вече свързва по-голямата част от територията на САЩ. Започва работата на Мрежови контролен център, който следи непрекъснато трафика и състоянието на възлите. През ноември софтуерът на всички IMP се обновява, позволявайки им взаимно да се обновяват през мрежата. При дадено софтуерно обновление на един IMP, то автоматично се инсталира и на останалите. Това е възможност, която ние считаме за елементарна и задължителна за днешните времена, но тогава е било истинска крачка напред в развитието на технологиите. През тази година започва да се създава и изкуствено натоварване между свързаните компютри, за да се тества стабилността на цялата ARPANET. Първите масови програмни продукти за работа в мрежа се създават и разпространяват през 1971-1972 г. Възниква популярният протокол за трансфер на данни FTP и електронната поща. Тогава е осъществена и първата публична демонстрация на Международната конференция за компютърна комуникация във Вашингтон.

През 1973 г. ARPANET излиза от територията на САЩ и става международна мрежа чрез създаването на сателитна връзка, която свързва Норвегия и Лондон към възела в САЩ. Хавай също се присъединява чрез сателитна връзка към американската мрежа. По това време ARPANET има около 40 възли, които свързват различни територии. ARPANET продължава да се разраства териториално през следващите години, стигайки до втория голям подем през 1982 г. През тази година мрежата вече има около 100 възела, които свързват основно големите университети. Тази сериозна експанзия позволява и възникването на голямо свързано общество от учени и академичен състав, които заедно да работят върху своите задачи. За първи път се създава глобална свързана мрежа, която позволява ефективното ползване на ресурсите не само на компютри, но и на личен състав. Ражда се USENET – предшественикът на популярните днес дискусионни форуми. USENET позволява създаването на форуми и отделни теми, където потребителите могат да споделят информация, както и да обменят файлове. На 1 януари 1983 г. ARPANET започва да използва новия протокол TCP/IP, който коренно променя работата на мрежата. TCP/IP позволява на ARPANET да съществува и като децентрализирана мрежа, което улеснява обединяването на множество малки мрежи и осигурява възможност за самостоятелно съществуване. Тази стъпка е особено важна в развитието на ARPANET, тъй като ускорява значително нейното разрастване. Програмите за получаване и изпращане на файлове и електронна поща продължават да работят безпроблемно след въвеждането на TCP/IP, така че потребителите не са усетили разлика. Една от първите по-големи мрежи, които се присъединяват, е CSNET. Тя се финансира от Националната фондация за наука и свързва факултетите по компютърни науки в САЩ.

Съвременното интернет пространство нямаше да бъде същото, ако през 1989 г. Тим Бърнърс-Лий не бе написал предложение за създаването на WWW (World Wide Web). Неговата идея е да се направи система, която да свързва документи с хипертекст, които да бъдат достъпни чрез специализиран софтуер (уеб браузър). Тези документи могат да съдържат текст, изображения, видео файлове и друго мултимедийно съдържание. Текстът на неговото предложение окончателно се завършва през 1990 г., а официалното представяне се прави на 6 август 1991 г. С течение на времето интернет започва да става едно глобално цяло и добива гражданственост, което променя изписването му с малка буква. През 1994 г. администрацията на президента Клинтън позволява приватизацията на голяма част от интернет. Големите фирми започват да закупуват част от по-големите възли, което дава възможност мрежата да се разширява и поддържа по-добре. Големите мрежи започват да се разрастват много бързо и да се свързват взаимно, давайки възможност на своите клиенти да се свържат и от домашните си компютри. Започва подготовката за създаване на условия за интернет достъп на домакинствата.

От тогава до сега, вече сами знаете какво е ставало с интернет!

Вижте още:
Как работи безжичният интернет (Wi-Fi)?
Този интересен интернет



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град