Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Не страдам от лунички, харесвам си ги!

Не страдам от лунички, харесвам си ги!

Аз детето | 2017-05-03

Не страдам от лунички, харесвам си ги!

„– Какво пише там? – заинтересува се Пипи.
– Пише: „Страдате ли от лунички?“ – обясни ѝ Аника.
Тя бутна вратата и влезе в магазина, последвана от Томи и Аника. На щанда стоеше възрастна дама. Пипи тръгна право към нея.
– Не! – заяви решително тя.
– Какво обичаш? – попита дамата.
– Не! – повтори Пипи.
– Не разбирам какво искаш да кажеш! – учуди се дамата.
– Не, съвсем не страдам от лунички! – заяви Пипи.
Едва сега дамата проумя, но когато се загледа в Пипи, не можа да се въздържи и възкликна:
– Но, мило дете, цялото ти лице е обсипано с лунички!
– Ами, че да! – отвърна Пипи. – Но не страдам от тях, а си ги харесвам! ДОВИЖДАНЕ!“

Каква би била любимата на толкова много хора Пипи Дългото чорапче без своите така отличителни и симпатични лунички... Определено не така сладка и по-различна, по-обикновена. Така е и с всички вас, които имате лунички или пък с някои от вашите приятели, които имат лунички. Запомнете, че луничките са това нещо, което прави човек уникален. Всеки човек има нещо, което го прави такъв и при някои хора това са тези малки тъмни петънца по кожата, заради които не само Пипи, но и вие не бива да страдате! Те са си напълно естествени и не са вредни по никакъв начин, макар че доста хора не ги харесват и искат да се отърват от тях, луничките със сигурност не са признак на някакви здравословни проблеми! Това са просто малки светлокафяви петна, които се появяват на лицето или други открити части от кожата излагани на слънце! Всъщност трябва да знаете, че повече от половината хора на света имат лунички, а в много случаи някой бива нает като актьор например точно заради тях!

Луничките са нищо повече от кожни клетки, които съдържат пигмент (цвят) наречен меланин. Меланинът е вещество произвеждано от клетки наречени меланоцити. Трябва да знаете, че това вещество всъщност помага на кожата да се защитава от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, като ги отразява или абсорбира. Нещо като естествен слънцезащитен крем, който е винаги с вас, дори и когато забравите да се намажете. Така лунички се образуват, когато меланоцитите произвеждат повече меланин отколкото е необходимо. Това обикновено се случва при хора с много бяла кожа, която се стреми да се защити максимално и произвежда повече от пигмента. Въпреки това трябва да знаете, че при всеки могат да се появят лунички. Особено пък ако и родителите ви имат и също като техните и вашите ще избледнеят с възрастта!

Прочетете още:
Най-силната броня е кожата
Защо ни сърби?
Загадката с пръстите и водата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град