забавна наука

Начало | забавна наука | Не пропускайте най-дългото лунно затъмнение на 21 век точно този петък

Не пропускайте най-дългото лунно затъмнение на 21 век точно този петък

Аз детето | 2018-07-25

Не пропускайте най-дългото лунно затъмнение на 21 век точно този петък

На 27 юли част от жителите на Земята ще имат възможността да се насладят на едно рядко небесно явление – най-дългото пълно лунно затъмнение на века, пише Live Science. Нашата планета ще се намести точно между Луната и Слънцето, а сянката ѝ ще закрие напълно спътника. Нещо повече – вместо да изглежда като едно най-обикновено черно петно на небосвода, Луната ще излъчва и слаб червеникав оттенък. Явлението ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.

На 27 юли ще станем свидетели и на още едно рядко явление, което се случва веднъж на 15 години. Планетата Марс ще бъде в опозиция със Слънцето. Явлението се нарича велико противостояние на Марс. Планетата ще бъде изключително ярка и ще се вижда като червена звезда. Така в небето ще успеем да забележим цели два червени обекта – Марс и Луната. Луната ще бъде и с червеникав цвят, защото единствената светлина, която я огрява, минава през земната атмосфера и придобива нюансите на изгревите и залезите.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята – това се случва, когато Слънцето, Земята и Луната са почти на една линия. За разлика от слънчевите затъмнения, лунните могат да се наблюдават от всяка точка на неосветената част на Земята, като продължителността им е няколко часа. Предстоящото затъмнение ще трае 1 час и 43 минути, а частичното затъмнение, което е преди и след фазата на пълното затъмнение, ще продължи 3 часа и 55 минути. Продължителността на затъмнението е толкова голяма, тъй като Луната ще премине през най-тъмната област на сянката на Земята, заради което ще е необходимо повече време.

Снимка: pixabay.com

Сега е идеалният момент да прочетете как можете да си направите красиви снимки на Луната ето тук и да се подготвите за събитието!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град