География

Начало | География | Най-опасните и красиви мостове в света

Най-опасните и красиви мостове в света

Мирела Любенова | 2014-04-22

Мостовете – това са едни от най-интересните съоръжения строени някога от хората. Едни от тях са толкова огромни и здрави, че дори и великан да мине пак ще издържат, а други са толкова малки и нестабилни, че за да мине човек по тях се изисква голяма смелост, търпение и безстрашие. За едно всички сме съгласни – всички мостове, независимо дали са практични или вдъхновяващи, имат една насоченост – служат като съоръжение за преодоляване на препятствия. Някои от тях са наистина страховити. Те са във всички форми, размери и височини. А преминаването по тях може да бъде доста екстремно приключение. Ето и някои от най-страховитите мостове в света.

1. Висящият въжен мост Carrick-a-Rede, Северна Ирландия

Този мост е една от най-популярните, а да не кажем и единствената туристическа атракция в графство Антрим в Северна Ирландия. Този мост се простира на 20 метра дължина и се намира на 30 метра височина над опасните и красиви скали на Ирландия. През 2009 г. този  приятел е посетен от нас 247 000 души, като само половината от тях са се осмелили да преминат през него. Останалите са му се любували отдалече и нищо чудно. Макар мостът да е отворен за посетители през цялата година е доста опасен и за да минеш по него те връзват с обезопасително въже. Въпреки че много от туристите не могат да се справят с преодоляването му и се връщат с лодки, няма нито един случай на падане от моста. Смята се, че този мост е построен от рибари преди повече от 350 години. За тези години мостът е видял много промени, като до 1970 година е представлявал само един въжен парапет и няколко летви с доста големи празнини между тях. А мостът, който туристите сега посещават е подобрен през 2000 година с помощта на 100 алпиниста. Сегашният мост, макар да е запазен много екстремният му вид се състои от метални парапети и от двете страни и силно подсилени ламаринени листове с никакво разстояние между тях.
Въженият мост е основна атракция на туристите, привърженици на екстремните изживявания.

2. Висящият мост, Филипините

Един от по-малко привлекателните туристически дестинации на остров Бохол във Филипините е Висящият мост. Той се намира в горната част на река Лобок в Бохол. Висящият мост е съставен от бамбук и закалена стомана и се извисява на внушителните 20 метра над реката. Този така висок мост първоначално е бил използвана от местните жители за пресичане на реката и отиване до главния път на селото, които се е намирал от другата страна. Преди много години, местните жители обикновено преминавали реката с лодки или катерейки се по опасните скали. След няколко нещастни случая и 5 години по-късно правителството на Бохол решило да построи един бамбуков мост за по-бърз достъп от двете страни на реката. След още няколко години хората забелязали, че туристите много харесват този мост и го направили туристическа атракция.

3. Мостът Егюий дю Миди, Франция

Ако ви е страх от високо то запомнете, че този мост е единственият маршрут, който ще ви отведе най-близо до върх Мон Блан без катерене. Ако сте на такава височина, не гледайте надолу.  Ще Ви се иска да приковете погледа си единствено върху панорамната гледка  на скалистите Френски Алпи. За щастие мостът е къс, така че бързо ще го преодолеете, ако имате страх от високото. За тези, които наистина имат аерофобия, се препоръчва използването на кабинков лифт, които изкачва 2804 метра във вертикала за 20  минути.

4.  Висящият мост Trift Suspension, Швейцария

Разположен е  до глетчера Trift, близо до град Gadmen в Швейцарските Алпи. Този мост е най-дългият в Швейцарските Алпи. Има много прост дизайн и се намира на височина 100 метра и е дълъг 170 метра. По него преминават годишно около 20 000 души, но не си мислете, че идват само заради моста. Те искат да видят и красивият ледник, до който съоръжението води. Мостът е построен през 2004 година и е завършен само за шест седмици. През 2009 година са конструирани по-високи перила на моста, които да го стабилизират в условия на бурни ветрове.

5. Висящият мост Хусаини, Пакистан

Мостът е разположен в долината на  Хусаини е Северен Пакистан и пресича река Хунза. Счита се за най-трудно преодолимият мост, тъй като има големи пролуки между дъските, от които е изграден, и при преминаване се олюлява. Макар мостът годишно да е посещаван от повече от 10 000 туристи, по-малко от половината от тях се осмеляват да преминат през него, повечето само го снимат за спомен от пътуването.

6. Мостът Canopy Walk, Гана

Мостът се намира в националния парк Какум. Въпреки страховития си вид, мостът е обезопасен с високи парапети, на които можете да имате опора. Първоначално този мост е бил предназначен само за учени, които да имат достъп до горните райони на парка, за да провеждат своите изследвания. Но тъй като дори този мост е предоставял само ограничен достъп до дърветата, бил изоставен и превърнат в екотуристическа атракция. Подобен мост има и в Антланта, Джорджия, който обаче е много по-дълъг, цели 180 метра.

7. Мостът Роял Гордж, Колорадо

Мостът е най-популярната туристическа атракция в парка на Колорадо. Дълъг е 291 метра и се намира точно под река Арканзас. Този приятел държи рекорда за най-високият мост в света от 1929 до 20001 година, когато е надминат от китайският мост Liuguanghe. Мостът се издига на страшните 286 метра и е направен изцяло от дърво. Макар и вече изместен от първото място, той остава един от 10-те най-високи моста в света и най-високият мост в САЩ.

8. Висящият мост Капилано, Британска Колумбия

Този мост е конструиран над река  Капилано в Британска Колумбия. Първоначално мостът е построен през 1889 година, като конструкцията му е била много нестабилна- от кедрови дъски и се е олюлявала при преминаване, но за сметка на това гледката оттам е величествена - мостът е заобиколен от вечнозелени гори.

9. Мостът Си Ду, Китай

Този мост преминава през речното дефиле на китайската провинция Хубей. Когато този мост е открит през ноември 2009 г., той е обявен за най-високия мост в света. Толкова е голяма височината му, че шанхайската кула Oriental Pearl може да се побере под него.


10. Мостът Седем Мили, Флорида

Мостът свързва средните с долни части на архипелага Кийс. Въпреки че дължината му е внушителна, мостът не изглежда много страховит. Но поради разположението му, се превръща в основен пункт за много урагани. Всъщност сегашният мост е обновен.

А сега имаме и един въпрос за вас? Знаете ли дали в България си имаме такива рекордьори. Лично ние се сещаме за един, казва се Дяволският мост. Ууу, че страховито... Дяволският мост (Шейтан кюприя) е мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино близо до село Дядовци.
Мостът е разположен на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за отчитане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см. Мостът е построен в началото на 16 век по заповед и желание на султан Селим I като част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата.
На мястото на днешния мост някога е имало римски мост, част от значимия античен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа. По нареждане на султан Селим I през средновековието мостът бил възстановен, за да продължат и търговските връзки между двата географски района. Той бил известен с името „Шейтан кюприя“ (в превод от турски: Дяволски мост). За изпълнител на задачата се приема майсторът Уста Димитър от съседното с. Неделино. Той вградил останките на римския мост в новата конструкция, използвайки само камъни от местността.



А вие знаете ли нещо за други, споделете с нас в коментарите!


Снимки: Wikimedia Commons и wrch.cbslocal.com

Вижте още:
Топ пет на най-големите птици в света
15 от най-величествените пещери в света
Най-високите виенски колела в света
Най-високото дърво в света



Коментари
1 коментар

вики димитров, 7 г.,

Публикувано на 19.07.2014

аз съм най доброто хлапе на света

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град