интересно

Начало | интересно | Най-дългата нощ настъпи и ще има слънчева светлина чак на 23 януари

Най-дългата нощ настъпи и ще има слънчева светлина чак на 23 януари

Аз детето | 2020-11-26

Най-дългата нощ настъпи и ще има слънчева светлина чак на 23 януари

Насладихте ли се на слънчевата светлина днес? Може да беше само за няколко часа и не на всички места, но все пак я имаше! Представяте ли си какво щеше да е, ако не се беше появила и живеехме на тъмно чак до 23 януари например! И не – това не е сценарии за някой фентъзи филм. На нашата планета съществуват такива места, на които хората един или два пъти годишно живеят без слънчева светлина за дълъг период от време! Едно от тези места се нарича Уткягвик в Аляска и жителите на този град няма да видят слънцето от ноември 2020 чак до 23 януари 2021 година!

На 18 ноември, последният залез за годината беше регистриран в 13:30 следобед и жителите на този град навлязоха в период на частичен мрак от 66 дни, известен като „полярна нощ“. Явлението в Арктическия кръг е известно като „полярна нощ“, когато минават месеци, в които слънцето дълго не се издига над хоризонта. Колкото по-на север от Северния полярен кръг, толкова по-дълга става „полярната нощ“. Вестник „Вашингтон пост“ го описва така: „Поради наклонената въображаема ос на земното кълбо, регионите в Арктическия кръг могат да останат скрити от слънцето дни, седмици или дори месеци. Обратното се случва през лятото, когато светлината царува 24 часа в денонощието“.

От последните дни на ноември до първите дни на януари в Уткягвик се установява частична тъмнина и небето предлага само светлинно сияние за няколко часа. „Когато слънцето е на шест градуса под хоризонта, все още има достатъчно слънчева светлина, за да се виждат обекти навън и хората да могат да извършват някои дейности“ До края на този месец може да има до шест часа слаба светлина в този регион на Аляска, но с напредването на времето часовете на дневната светлина намаляват. За Коледа ще има само три часа слаба светлина, а останалата част от деня ще бъде тъмна. До 23 януари слънцето ще се вижда на хоризонта.

Жителите на Уткягвик ще видят светлината на безкрайния ден от 11 май до 18 август. Основните дейности в градчето, по-рано известно като Бароу, са събирането и лова на животни като тюлени, китове, патици и карибу, но има и атракции за туристи, които обичат екстремния студ. През лятото се предлагат обиколки за фотолов на полярни мечки и снежни сови, както и до археологическия обект Бирнирк.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град