Лаборатория

Начало | Лаборатория | Направете си суперподскачащо топче по интересна нова рецепта

Направете си суперподскачащо топче по интересна нова рецепта

Аз детето | 2018-09-19

Направете си суперподскачащо топче по интересна нова рецепта

Помните ли, че преди известно време намерихме един интересен начин как с помощта на химията сами да си направите подскачащо топче. Понякога може и да не се получава така красиво като купените, но пък е доста интересно да си го направиш сам. Светът е много по-хубав и вълнуващ, когато си правиш експерименти и се вълнуваш от наука. Точно затова като едни истински учени подобрихме откритието си. Добре де, не беше съвсем наше откритие, но го подобрихме с една още по-интересна и лесна... да го наречем рецепта. Така че ако не сте опитали предишната ни – пригответе се за нещо много интересно, ако пък сте... пак се пригответе. Какво кара едно нещо да подскача? Ето една рецепта за намирането на отговор. Като истински експериментатори опитайте различни количества от материалите, докато уцелите най-добрата формула за да направите своя собствена супертопка. Разбира се за по-лесно споделяме с вас и нашата!

Ще ви трябват:

  • брашно
  • прах за пране
  • царевично нишесте
  • бяло лепило като C200
  • топла вода
  • боя за храна (ако искате цветно топче)
  • 8 пластмасови чаши
  • мерителна лъжичка

Следвайте стъпките и ще получите удивителен резултат!

Стъпка 1:

Направете най-важния разтвор. В пластмасова чаша или пък друг подходящ съд смесете две супени лъжици топла вода и ½ чаена лъжичка прах за пране. Разбъркайте внимателно докато прахът се разтвори, но е важно да не образувате много пяна. Сега е момента да добавите и цвят ако искате да има такъв. Този разтвор е достатъчен за направата на седем-осем подскачащи топчета.

Стъпка 2:

Използвайте различен съд за всяко топче. Сипете една супена лъжица лепило, след това ½ чаена лъжица от разтвора, който направихте. Добавете една супена лъжица нишесте и една супена лъжица брашно и изненада... този път не разбърквайте. Оставете съставките да си взаимодействат за 10-15 секунди сами.

Стъпка 3:

Сега вече разбъркайте, за да смесите всичко напълно. В момента в който сместа стане твърде гъста за разбъркване, извадете я от чашата и започнете да оформяте топка с ръце. Отначало ще бъде лепкава, но постепенно ще се втвърди. След като това се случи е готова! Подскача доста добре, нали?

Какво се случва?

Всичко е в полимерите. Полимерите са молекули, съставени от повтарящи се химични единици. (Между другото, една от тези единици се нарича мономер.) Лепилото съдържа полимерния поливинилацетат (PVA), който се свързва със себе си, когато реагира на комбинирането му с прах за пране. Брашното пък добавя допълнителна плътност така че да не получите случайно слайм.

Снимки: Matthew Rakola



Коментари
1 коментар

Вероника Иванова , 9годи г.,

Публикувано на 26.05.2020

Много сполучлива рецепта.Много хубави топчета.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град