История

Начало | История | Накратко за Първата световна война

Накратко за Първата световна война

Аз детето | 2019-01-24

Накратко за Първата световна война

Малко над 100 години може и да изглеждат като много отдавна, но в действителност не е минало чак толкова много време. Само си представете, че е напълно възможно някой ваш пра-прадядо да е взел участие в един огромен конфликт, който ние днес наричаме Първата световна война. Никой не обича думата война, но в историята на човечеството са се случвали грандиозни войни, които е добре да помним и да знаем за тях, за да може поне да не повтаряме същите грешки. Много исторически книги пълни с факти от Първата световна съществуват днес. Те са пълни с проучвания и всякакви сведения, както и обяснения защо е започнало всичко. Ако обаче нямате чак такъв интерес към войните – запомнете от нас най-важните неща!

Войната е започнала най-основно, защото Европа се е разделила на две големи семейства от държави. Или иначе казано държавите са се разделили на две коалиции. Те са наречени Антантата и Централните сили. Първите са включвали Британската империя, Франция, Белгия, Русия и САЩ. А пък във втората коалиция са били включени Германия, Унгария, България и Турция. На 4 август 1914 г. Германия нахлува в Белгия и за да защити страната Великобритания обявява война на Германия. След тези събития започва и Първата световна война!

Колко дълго е продължила?

Когато Първата световна война започнала в това не чак толкова далечно лято, повечето хора смятали, че ще бъде привършена до Коледа. Мнозина вярвали, че Великобритания е толкова силна, че може да спечели много бързо. Всъщност Първата световна война е продължила четири ужасни години.

Живот в окопите през Първата световна война

Може и да ви звучи невероятно, но обикновените войници изобщо не искали да участват в това, просто били задължени. Пък и кой би искал като знае, че четири години трябва да седи в окопи, да стреля по врага и да пише писма у дома все в калта. При това при продължаваща толкова дълго война трябвало да копаят и все нови дълги ровове, наречени окопи в които да дебнат вражеските войници и при това само на 30 метра едни от други. Тези дупки били дълбоки, но много тесни и се простирали от белгийското крайбрежие до Швейцария. Днес историците ги наричат Западния фронт. Над пет милиона британски войници прекарват времето си в тези кални канавки, като се редуват да бъдат на фронтовата линия – окопът най-близо до врага. Всекидневният живот на тези войници бил доста отвратителен, Имало милиони плъхове около тях и ужасни нападения от въшки. Ужасно!

Нов тип война

Въпреки тази обикновена за всяка голяма война гледка, Първата световна била много по-различна от миналите конфликти. За първи път са използвани мощни нови оръжия и превозни средства – в морето, по суша и във въздуха – в резултат на което много хора са убити или ранени. Във Великобритания хората дори са чували звук, който наподобявал гръмотевица идваща от Ламанша. Всъщност този звук е бил издаван от гърмежа на голяма войска с огромна огнева мощ наречена артилерия. 75% от всички мъже, загинали по време на Първата световна война, са били убити от артилерия. Най-голямата битка на Първата световна война – битката при Сома – е известна като една от най-кървавите битки в историята. Тя се води от французите и британците срещу германците от двете страни на река Сом във Франция и продължава повече от пет месеца. Над един милион мъже били убити или ранени и тогава за пръв път е използван танк в такава близка военна схватка.

Снимки: Natgeo



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град