зоокът

Начало | зоокът | Наистина ли слоновете се страхуват от мишки...

Наистина ли слоновете се страхуват от мишки...

Аз детето | 2017-12-12

Наистина ли слоновете се страхуват от мишки...

Страхувате ли се от мишки? Не се притеснявайте да си признаете, в това няма нищо лошо. Много хора се страхуват от мишките. Толкова много, че специално за този вид страх (или фобия) си има и специално име. При това дори не е едно, а цели три: муфофобия, мюрофобия или сурифобия. Да не говорим, че ако сте гледали по-стари анимационни филми няма как да не сте забелязали, че появата на мишка е неразривно свързана с хора качени на стол, които пищят и викат от страх. Може би са притеснени, че животинчето ще пропълзи в панталоните им... и затова се качват на стола... не знаем. Знаете ли кой още се страхува от мишките? Той е голям, огромен. За него мишките са като за нас мравките и въпреки това много хора смятат, че го е страх. Добре де, подсказваме за последно – сив е и има големи уши. Да, познахте – говорим за слона.

Слона ли? Тези големи същества, които могат да смажат една малка мишка с една стъпка? Защо ще се страхуват от тях? Има ли някаква истина в това или е просто един от онези „факти“, които ни заблуждават?

Никой не е сигурен откъде е дошла тази стара, често срещана народна легенда – понякога наричана и градска легенда – за слоновете, страхуващи се от мишки. Едно нещо е сигурно, този „факт“ е популяризиран в карикатури, филми, книги и други медии в продължение на много години. Всъщност първото писмено споменаване на това може да е на повече от 600 години! Някои хора вярват, че тази градска легенда може да има нещо общо с хобота на слона. Според някои, слоновете странят от мишки, защото се страхуват, че те ще пропълзят нагоре по хоботите им. Това може да предизвика дразнене и блокиране, което затруднява дишането на слоновете. Въпреки това, експертите по слонове казват, че няма доказателства за това вярване. Ако един слон иска той просто може да изхвърли мишката от хобота си много лесно.

До този момент никой не е могъл окончателно да докаже или да оспори тази стара градска легенда. Популярното телевизионно предаване „Mythbusters“ дори тества тази легенда в един от епизодите си. За целта те естествено имат жив слон и истинска мишка, затворени на едно и също място. Оказва се, че огромното животно наистина се страхува от нея. Въпреки това учените продължават да оспорват твърдението и казват, че животното просто е било прекалено стресирано от камерите и клетката.

Те подкрепят това с твърдения на служители от различни зоопаркове по света, където слоновете и мишките се разбират доста добре едни с други. Експерти по слонове ще ви кажат, че слоновете нямат причина да се страхуват от мишки. Всъщност те ще ви кажат, че здравите слонове не се страхуват от други животни, поради техния размер и липса на естествени хищни врагове. Така че, въпреки старата градска легенда, че слоновете се страхуват от мишки, изглежда, че слоновете не са свързани с малките същества. Всяка реакция, която имат, може да има повече общо с изненада, отколкото страх.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град