зоокът

Начало | зоокът | Наистина ли котките никога не падат по гръб?

Наистина ли котките никога не падат по гръб?

Аз детето | 2019-03-27

Наистина ли котките никога не падат по гръб?

Бялата котка бавно тръгна по ръба на покрива на отсрещната къща. Следи едно птиче, което иска да хване. Прави го много тихо и плавно, почти като нинджа. За съжаление обаче котето не се досеща, че птичето, което вижда е папагал и всъщност той лети в стаята на съседите и то го вижда през стъклото. Бялата котка бавно скача, извива се във въздуха и в последния момент вижда стъклото. Какво да прави обаче? Трябва или да се удари в него или да спре скока си и да падне от покрива долу на земята. Моментално решава, че второто е по-безопасно, особено след като вероятността да се приземи на четирите си лапи е много голяма. Все пак всички знаем, че котките не падат никога по гръб. Но дали наистина е така и ако да – как го правят? Котките притежават ли някаква магическа способност да се противопоставят на законите на гравитацията? Дали техните лапи съдържат специални елементи, които ги правят по-привлекателни за гравитационното привличане на Земята? Ето на тези въпроси ще ви отговорим сега!

Определено можем да ви кажем, че котките не са магьосници, освен ако не се казват Салем и стопанката им не е вещицата Сабрина. Нямат и специални гравитационни лапи, лапите им са пухкави, меки и сладки като на всеки друг малък или голям екземпляр от котешкото царство. Въпреки това телата им притежават някои характеристики, които могат да обяснят това явление. Начинът по който котките падат е забелязван и обмислян от хиляди години. Едва след като науката и технологията обаче позволиха на изследователите да заснемат видеоклип на котки, които падат, тяхната тайна е разкрита. Изследването на забавен видеозапис позволило на учените най-накрая да разберат как котките се приземяват на краката си.

Изследователите са установили, че котките притежават вродена способност, която те наричат рефлекс за възстановяване на равновесието. Той позволява на котките да определят бързо кое е горе и кое – долу по време на падане и да нагласят телата си в такава поза, че лапите им да стъпят на земята. Например, когато котка падне, тя използва или зрението си, или системата си за равновесие във вътрешното си ухо (наречено вестибуларен апарат), за да определи къде е земята и как тялото и е разположено спрямо нея. Котките имат невероятно чувство за баланс и техните гъвкави гръбнаци им позволяват бързо да завъртят тялото си в необходимата посока и поза. Така те извиват тялото си още докато са във въздуха и веднага стъпват на четирите си лапи, когато достигнат земната повърхност.

Разбира се не всяка котка успява да направи това всеки път. Ако е неподготвена – например спи спокойно и тръгне да пада, тя няма да може да реагира навреме или пък ако разстоянието между нея и земята е малко. Но въпреки това е доказано, че в повечето случаи животинчетата успяват да се ориентират.

Прочетете и още много интересни факти за котките:
6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца
Осем неща, които големите котки правят точно като малките
Пет неща за котките, които със сигурност не знаете
Начините по които котката показва, че ни обича



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град