важните неща

Начало | важните неща | Наградиха ученика от Ловеч, спасил живота на паднал възрастен мъж

Наградиха ученика от Ловеч, спасил живота на паднал възрастен мъж

Аз детето | 2020-12-10

Наградиха ученика от Ловеч, спасил живота на паднал възрастен мъж

Седмокласник от Ловеч беше награден от Министерството на образованието и науката, след като спаси живота на възрастен човек. Всичко се случило преди около месец, когато прибирайки се към вкъщи от урок по пиано, Николай Борисов вижда паднал на тротоара възрастен мъж и заедно с възрастна жена са единствените от многото минувачи, които се спират, за да помогнат. „Виждам, че един възрастен човек пада на асфалта, удря си главата и от него потича кръв. Една жена идва при него и го вдига и почва да му попива главата. Понеже кърпички нямаха достатъчно, дадох моите и после викнах Спешна помощ, защото само аз бях с телефон. Ние го качихме на линейката и аз си продължих надолу“, разказа момчето.

Заради бързата си и чисто човешка и достойна постъпка, Николай бе награден преди броени дни и получи от кмета на Ловеч Корнелия Маринова почетна значка на Община Ловеч, а от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова лаптоп и грамота от министъра. За Николай имаше и други подаръци от общината, както и грамота от Еленко Начев, началник на РУО-Ловеч. Но най-вече той получи много топли думи и благодарности, като това стана в присъствието на неговите родители – Стефан и Елена Борисови. Да отбележат достойната постъпка на момчето дойдоха още заместник-кметът на общината Венцислав Христов, директорът на гимназията Венцеслав Георгиев, заместник-директорът Тошко Колев, преподаватели.

Ние считаме за напълно нормално това, което е направил. Гордеем се с детето си, постъпил е като достоен човек“, сподели майката на Николай –– Елена Борисова. Жена, съседка, която видяла какво е направил Ники, съобщила в училището му за благородната постъпка. „Разказа ни, че Николай Борисов, ученик от ПМГ, се е притекъл на помощ на паднал минувач, извикал е Бърза помощ и с каквото е можел, едно дете на 14 години, е успяло да помогне“, коментира директорът на Природо-математическа гимназия Венцислав Георгиев.

Той е скромно дете, никога не би афиширал със своята постъпка. Респект към това, което е направил, респект към неговите родители, които имат заслуга за това“, сподели Вяра Минова, преподавател по БЕЛ от училището. „Детето е запазило самообладание на тази възраст и се спряло да помогне с каквото може, за разлика от възрастни хора, които просто са подминали. Това показва, че е едно добро дете – герой, който цени човешкия живот и в тази възраст разбира колко е важно в точния момент да помогнеш“, заяви заместник- министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

От своя страна момчето скромно споделя, че за него най-голямата награда е, че се е оказал в точния момент на мястото на инцидента и е успял да помогне. Мечтае да стане дипломат като порасне, за да е полезен на хората.

Повече за благородната постъпка вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град