новини детски

Начало | новини детски | Наградените от конкурса за творческо писане на „Забавното четене“ вече са ясни!

Наградените от конкурса за творческо писане на „Забавното четене“ вече са ясни!

Аз детето | 2016-09-11

Наградените от конкурса за творческо писане на „Забавното четене“ вече са ясни!

Ивелин Крумов, Христо Бохотски, Пресиян Стефанов, Яна Стоева, Кристина Маринова и Иван Върбанов са наградените в конкурса за творческо писане на „Забавното четене“, който тази година не беше никак лесен и беше огромно предизвикателство за всички участници, с което те обаче се справиха повече от блестящо. Тази година конкурсът за творческо писане на „Забавното четене“ предизвика всички деца на възраст между 8 и 14 години да напишат свой край по едно от четирите произведения – „Малката кибритопродавачка“, „Малкият принц“, „Котаракът в чизми“ и „Пипи Дългото чорапче“.

Журито в състав Мария Дуковска, главен редактор на сайта Az-deteto.bg, писателката Радостина Николова, управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова (организатор и на инициативата „Стара хартия за нова книга“) и главният редактор на Detskiknigi.com Вал Стоева, бяха изключително впечатлени от всички участващи деца и техните произведения и заявиха, че са убедени, че са срещнали много бъдещи известни писатели. Разликата между наградените беше изключително малка и всеки, който е участвал трябва да се гордее със себе си, защото критериите, които всеки е успял да покрие са изключително строги.

Всички произведения бяха внимателно проследени за идея и логическа свързаност с избраното произведение, за богат речник и стилистика на текста, както и разбира се за правопис. Журито беше много затруднено, но като на истински конкурс трябва да има и наградени. Награждаването се проведе в неделя, 11 септември, в рамките на инициативата „Стара хартия за нова книга“, в книжен център „Гринуич“, на която кампанията по инициатива на Az-deteto.bg „Забавното четене“ е традиционен партньор. Водещ на церемонията беше лицето на сутрешното магазинно предаване ДНЕС по Bulgaria ON AIR Константина Живова, в което „Забавното четене“ има и редовна рубрика.

Да получат наградите си официално на сцената дойдоха Христо Бохотски и Яна Стоева. Христо сподели, че най-голямата му мечта, която е вложил и в своя текст е да има космически приятел, като Малкия принц. А любимата му книжка е „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“. Яна пък разказа на всички присъстващи деца и родители колко е важно да се чете и сподели, че препоръчва на всеки да прочете „Алиса в Страната на чудесата“. Специално, за да връчат наградите на Христо и Яна на сцената се качиха и Виктория Бисерова и Радостина Николова, които връчиха грамоти и интересни подаръци на нашите наградени.

Ивелин ще получи своята награда, когато „Стара хартия за нова книга“ гостува в Русе, а Кристина и Иван щe получат своите награди, като им ги изпратим.

Задачата в конкурса беше естествено продължение на мисията на „Забавното четене“ през 2016 година – да обърнем сериозно внимание на четенето с разбиране. Затова и мотото на кампанията е „Чети между редовете“.

До края на годината „Забавното четене“ ще показва по атрактивен и приятен начин колко е важно за децата да се научат да четат критично, с анализ и оценка, или „между редовете“. Колкото по-рано децата се научат да четат с разбиране, толкова по-лесно ще им бъде, когато се наложи да анализират реалните житейски истории като пълнолетни хора.

Очаквайте още много награди и изненади в рамките на кампанията „Забавното четене“, която насърчава четенето сред децата и вече е целогодишна. Всяко дете между 6 и 14 години може да се включи в надпреварата за най-четящо дете на България, като направи свой онлайн читателски дневник и отбележи в дневника всички прочетени от него книжки. Победителите ще бъдат обявени през декември.

През септември в книжен център „Гринуич“ ще се проведе и работилница за творческо писане. Следете на сайта Az-deteto.bg за повече информация и как можете да се включите в следващите активности!

Медийни партьори на „Забавното четене“ са Azcheta.com, Detskiknigi.com, Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg и Teenproblem.net



Коментари
2 коментара

Иван Върбанов, 12 г.,

Публикувано на 13.09.2016

Здравейте! Много благодаря за наградата.Радвам се, че уважаемото жури е оценило творбата ми. Извинявам се, че не можах да присъствам на събитието в София. Поздравления и на другите победители. Само от любопитство искам да попитам: какви са наградите? Благодаря за отделеното време.

От редакцията: Здравей, няма проблеми. Разбираме, че пътуването до София понякога е трудно за осъществяване така набързо. :-) Наградата е модерна и хубава раница за училище, с още няколко изненади в нея, които не искаме да издаваме, но се надяваме, че ще ти хареса.

Иван Върбанов, 12 г.,

Публикувано на 20.09.2016

Благодаря за хубавата награда и интересните изненади в нея. Много съм щастлив от подаръка.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град