покани

Начало | покани | Над 30 ателиета с вход свободен очакват пловдивските деца този уикенд

Над 30 ателиета с вход свободен очакват пловдивските деца този уикенд

Аз детето | 2019-09-03

Над 30 ателиета с вход свободен очакват пловдивските деца този уикенд

Над 30 културно-образователни инициативи за деца включва първото издание на „Детски панаир“ в кв. „Столипиново“ в Пловдив, което ще се проведе на 5 и 6 септември в двора на СУ „Кирил Нектариев“ в града. Организатор на събитието е фондация „Изиарт“ с подкрепата на фондация „Пловдив 2019 Европейска столица на културата“. Всички инициативи са с вход свободен и ще продължат в рамките на двата дни от 10 до 18 часа.

„Решихме да направим Детски панаир именно в Столипиново, защото кварталът е пълен с деца, които живеят доста изолирано, но като всички други имат нужда от достъп до разнообразни културни и образователни инициативи. За нас е изключителна възможност да направим събитието именно тук с надеждата, че ще можем да въвлечем децата в света на изкуството. Надяваме се панаирът да привлече посетители както от квартала, така и от целия Пловдив и да стане възможност за един мост между децата в града и първа стъпка за по-сериозна комуникация и взаимодействие между тях в бъдеще. Сигурни сме, че ще намерим десетки бъдещи художници, архитекти и музиканти и ще се опитаме да ги запалим с идеята да търсят изкуството в живота си“ – споделя Станка Желева, председател на фондация „Изиарт“.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти и грънчарство. Ще има специално ателие, посветено на културно-историческото наследство на Пловдив за изработка на мозайки с фрагментите от римски мозайки от Голямата базилика в Пловдив. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Специално за събитието ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Детски панаир стартира преди осем години с подкрепата на фондация „Америка за България“, като до момента са реализирани над 40 събития в над 15 града. Панаирът е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град