За учители

Начало | За учители | Над 170 учители по програма „Заедно в час“ ще преподават през новата учебна година

Над 170 учители по програма „Заедно в час“ ще преподават през новата учебна година

Аз детето | 2016-09-16

Над 170 учители по програма „Заедно в час“ ще преподават през новата учебна година

Повече от 170 учители по програма „Заедно в час“ ще преподават през новата учебна година в десет региона на страната. Преподавателите, които влизат за първи път в класните стаи са повече от 120 и са част от най-големия випуск на организацията до момента. Заедно със своите колеги, които продължават втора година в програмата, те ще преподават на ученици в различни населени места в областите Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора. Учителите ще работят общо в над 80 училища през учебната 2016/2017 година и ще преподават по различни предмети. Най-голям е броят на учителите по чужди езици и възпитателите в начален етап на обучение.

Мисията на програмата е да подбира и подготвя изявени и способни професионалисти с различен профил, които да станат част от образователната система. За период от две години организацията ги подкрепя да работят в училища с голям брой ученици в неравностойно положение, като по този начин активно се бори за преодоляване на образователното неравенство.

Всяка година организацията разширява обхвата на своята работа с нови региони, където има учители, родители, институционални и корпоративни партньори, които са отворени за иновации и непрекъснато търсят начини да направят училището и образованието по-полезно и качествено. През новата учебна година това са Монтана и Враца, където в осем населени места ще преподават девет нови учители по програма „Заедно в час“.

„Вярваме, че в новите региони Монтана и Враца учителите ще помогнат на младите хора от тази част на страната да бъдат много по-мотивирани да учат, да намират реална приложимост на уменията от училище и да се развиват. Опитът ни от предходните години и работата в други региони на страната ни дават увереността, че с подкрепата на целия ни екип, на училищата партньори, местната общност и институциите, учителите на „Заедно в час“ наистина могат да постигнат качествена промяна в резултатите на учениците, а това в дългосрочен план е ключово за развитието на регионите. Равният достъп до качествено образование е един от най-важните фактори за постигането на траен икономически растеж“, споделя Евгения Пеева, изпълнителен директор на програмата.

70 от новите учители в програмата се обучават в две иновативни магистърски програми за придобиване на професионална квалификация „учител“, които се осъществяват в партньорство между фондация „Заедно в час“, Министерство на образованието и науката и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и са част от голям международен проект, съфинансиран от Европейската комисия по програма „Еразъм+“ и от фондация „Америка за България“. Проектът цели да привлече в учителската професия и да обучи за ефективна работа в училище специалисти от различни професионални области, които нямат придобита квалификация за учител или имат ограничен предишен опит в преподаването.

Опитът, придобит чрез тези пилотни програми, ще послужи за изготвяне на препоръки за национални и европейски политики за привличане, обучение, развитие и задържане на нови специалисти в образователната сфера.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град