новини детски

Начало | новини детски | Набират кандидати за детски космически лагер в Турция

Набират кандидати за детски космически лагер в Турция

Аз детето | 2018-02-14

Набират кандидати за детски космически лагер в Турция

До 1-ри март деца между 9 и 15 години могат да кандидатстват за участие в един от трите космически центрове в света – Space Camp Turkey, създадени по модела на Американската космическа агенция NASA. Това съобщи координаторът на програмата за България Гергана Райжекова, пред БНР-Радио Варна!

Лагерът в Турция е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер близо до нас. Той се намира в град Измир. Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и други. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Всяко българско дете на възраст от 9 до 15 години може да кандидатства за място в космическия лагер. За целта се провежда конкурс, който включва писане на есе или изготвяне на видео есе по една от три зададени теми. След определен подбор всички класирани получават място в квотата за съответната година, а най-добрите есета Център за творческо обучение възнаграждава с пълна или частична стипендия за участие в програмата. Тази година крайният срок за изпращане на есетата е 1-ви март, а темите между които да избирате са:

  • Създадено за Космоса – използвано на Земята;
  • Космическите пионери;
  • Спорт в Космоса.


Изисквания към есетата:
Максимална дължина на есето да е 400 думи, на видео есето – 5 минути. Есетата да съдържат информация за обратна връзка. Контакти само на децата участници, без посочен родител или училище, не се приемат.

Повече подробности за лагера, както и за участието в конкурса можете да намерите тук!

Снимки: Space Camp Turkey



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град