интересно

Начало | интересно | На живо: Лунно затъмнение, Супер Луна и Синя Луна ще се съчетаят днес за пръв път от 152 години

На живо: Лунно затъмнение, Супер Луна и Синя Луна ще се съчетаят днес за пръв път от 152 години

Аз детето | 2018-01-31

На живо: Лунно затъмнение, Супер Луна и Синя Луна ще се съчетаят днес за пръв път от 152 години

В последния ден на януари ще се състои уникално космическо явление, което не се е случвало от 152 години. Днес едновременно ще има пълно лунно затъмнение, Супер Луна и т. нар. Синя Луна. Учените от НАСА кръстиха явлението Синя кървава Супер Луна. Затъмнението ще започне, когато Тихоокеанският регион бъде обърнат към Луната. С най-добра видимост ще бъдат страните от Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и голяма част от Австралия. Цялото явление отначало докрай обаче ще може да се наблюдава в Аляска, Хавай и Северозападна Канада. При нас за съжаление то няма да бъде видимо в небето, но пък благодарение на технологиите можете да го гледате във видеото по-надолу!

Второто пълнолуние за месеца се нарича Синя Луна. Първото беше на 1 януари, когато имаше и Супер Луна. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Именно тогава явлението се нарича Синя Луна, като няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята. Освен това Луната отново ще е в най-близката си точка до планетата и ще е на по-малко от 364 хил. километра. Ще изглежда и 14% по-ярка и 30% по-голяма, като явлението се казва Супер Луна.

Двете явления съвпадат и с пълно лунно затъмнение, заради което Луната се нарича кървава заради яркия си червен цвят. Продължителността на пълната фаза на затъмнението е 77 минути, а цялото явление ще трае три часа и половина. Следващото съчетание на Синя и кървава луна ще е през 2028 г., като през този период ще има още много Супер Луни, уточняват от НАСА.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град