Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | На този ден всичко се промени... World Wide Web навършва 30 години!

На този ден всичко се промени... World Wide Web навършва 30 години!

Аз детето | 2019-03-12

На този ден всичко се промени... World Wide Web навършва 30 години!

Знаете ли на кого трябва да благодарите, че днес само с едно кликване или задействането на бутон на смартфона можете да пратите някаква снимка на приятел, нещо неочаквано, което сте видели по пътя към училище? Или пък на кого трябва да благодарите за съществуването на игри като Brawl Stars? Или пък на кого изобщо трябва да благодарите, че имаме интернет такъв, какъвто го познаваме. Точно днес е денят да ви припомним или да ви кажем да запомните името на Тим Бърнърс-Лий, който полага основите на интернет. Историята на легендарните три символа WWW започва след като преди 30 години на днешната дата е създадена платформа с името „Information Management: A Proposal“. Бърнърс-Лий измисля и първия мрежов сървър, браузър и уебсайт. Благодарение на неговите усилия във виртуалното пространство са въведени модерните функции HTML, URL адресите и HTTP протоколът.

Точната дата е 12-март 1989 г. Тогава Бърнърс-Лий работи в ЦЕРН и публикува своята система, която има за цел да помогне на учените по-лесно да обменят информация помежду си бързо и децентрализирано. Системата използва хиперлинкове, за по-лесна връзка между публикациите. Така не се налага всеки път да се пишат пълните адреси за достъп до дадена публикация или информация, а тя може да се отвори с един клик. Технологията се харесва от учените и ЦЕРН решава да я доразвие. Така се ражда Hypertext Transfer Protocol (HTTP), за който през 1993 г. се решава да бъде запазен отворен и безплатен. Именно това позволява на интернет да започне да се развива и да стане огромната сила, която е днес с около 2 млрд. сайта, над 3,5 млрд. потребители и в основата на бизнеси и работни места за трилиони долари.

Ние можем да кажем само, че не са много изобретенията, които са оказали толкова внушително влияние върху ежедневието ни, колкото интернет!

Прочетете и още няколко любопитни (и важни) факти за невероятния интернет:
С няколко съвета за безопасност в интернет вашето онлайн изживяване може да бъде невероятно!
Как работи безжичният интернет (Wi-Fi)?
В интернет за една минута
Нетикет – основни правила, които да спазваме онлайн, за да си прекараме добре
Невероятната история на интернет



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град