новини детски

Начало | новини детски | Музеи с безплатен вход, архитектура за деца и много други ви очакват на националния празник и през почивните дни

Музеи с безплатен вход, архитектура за деца и много други ви очакват на националния празник и през почивните дни

Аз детето | 2017-03-02

Музеи с безплатен вход, архитектура за деца и много други ви очакват на националния празник и през почивните дни

Трети март като национален празник на България е и почивен ден. Тогава несъмнено и пред родители, и пред деца възниква въпросът – какво да правим заедно, така че това да не е поредният неучебен ден, а да прекараме пълноценно време заедно и същевременно да научим нещо за празника. Събрахме на едно място възможностите за активности, събития и други, които ще се случват на територията на цялата страна на 3-ти, 4-ти и 5-ти март!

Петък (3-ти март)

  • Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба „Владислав Варненчик“ във Варна, Музеят на авиацията в Пловдив.
  • София – през целия ден общинските музеи, включително паркът музей „Врана“ и зоологическата градина, ще работят с вход свободен. Регионалният исторически музей ще отбележи 139 години от Освобождението на България с изложбата „София в зората на свободата“. Тя показва художествени и веществени доказателства за столицата от времето непосредствено след Освобождението (1878 г.).
  • София – Документалната изложба „120 години паметник „Цар Освободител“ се открива в Столична библиотека. Тя представя в снимки историята на изграждането на паметника.
  • Смолян – младежкото сдружение „Родопски хайдути“ организира шествие, което ще тръгне от „Хаджичоневата къща“ в 9 часа.
  • Сливен – От 10.15 часа по бул. „Цар Освободител“ ще премине шествие с участието на ученици от сливенските училища. Маршрутът му е от Градската градина до пл. „Хаджи Димитър“. Шествието ще бъде водено от гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян.
  • Добрич – Изложбата „Българското опълчение“ библиотека „Дора Габе“ представя периодични и графични издания, научни трудове, сборници със спомени за Руско-турската освободителна война по повод 139-ата годишнина от историческото събитие. Специално за празника се открива изложбата и продължава до 14 февруари.
  • Пампорово – С масово ски и сноуборд спускане с националното знаме „с впечатляващи размери“ ще бъде отбелязан националният празник в Пампорово. От кулата „Снежанка“ по писта номер 6 флагът ще бъде носен от скиори и сноубордисти, облечени в народни носии. Организаторите от „Вила Комета“. Пампорово очакват „всички родолюбиви българи да вземат участие в шественото спускане“, а лифтовете в посока към кулата „Снежанка“ ще бъдат безплатни между 11 и 11.30 часа.
  • Стара Загора – По случай Националния празник на Република България – 3 март, входът за посетители в Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде свободен. На 4-то ниво в сградата на музея за най-малките посетители ще бъдат организирани ателиета за оцветяване на униформи на опълченци и изработване на знаменца. Специална атракция за посетителите ще бъде организираната демонстрация на оръжие от Руско-турската освободителна война.. Демонстрацията и ателиетата ще се проведат на 3 март от 10:30 до 12:00 и от 13:30 до 15:00 часа. Участието в тях е безплатно.

Събота (4-ти март)

  • София – „История на архитектурата за деца – Средновековие“ е темата на упражнението на Детска архитектурна работилница от 10, 13 и 15 часа в сградата на Съюза на архитектите на ул. „Кракра“ 11. Децата ще се запознаят с характерната за българското Средновековие архитектура и по-специално строителството на крепости – избиране на място за строителство, дебелина на зидовете, изграждане на защита, характерни материали и др. Ще разгледат снимки на различни крепости и ще създадат модел на замък от велпапе, дървени клечки и цветна хартия. За записване и допълнителна информация: arch_for_children@abv.bg
  • София – „История на изкуството за деца + рисуване“ ще запознае от 10.30 до 12.30 часа децата с картините на френския художник Едгар Дега. Париж в края на 19-и век трябва да е бил вълнуващо място за живеене, особено за един млад художник. Хора на изкуството от всички краища на света се събират там, за да работят, и Дега се среща с група художници, наричани импресионисти. Те рисуват по нов начин – извън ателиетата и директно от природата, като показват как различната светлина на деня се отразява в цветовете на картините им. Любимите теми на Дега са красивите балерини и конните състезания. Това ще се опитат да нарисуват и децата над 6 години, като използват светлината и цветовете на импресионистите. Занятието се провежда на Gallery 2.0 на ул. „6-ти септември“ 26, цената за участие е 20 лв., тя включва и материалите за рисуване. Необходимо е предварително записване на k.toujarova@gmail.com, телефон: 0885 61 57 54.
  • София – от 11 часа книжен център „Гринуич“ представя Екоработилницата за деца: Цветя. Те ще се изработват от хартия, а цената за участие е 12 лева. Необходимо е предварително записване на телефон 02 950 83 37 или на books@greenwich.bg.
  • София – С тържествено откриване с ритуал от 10 часа в кв. „Бенковски“ ще се проведе празнично честване на Тодоровден. Инициативата е организирана от Столичната дирекция на вътрешните работи с подкрепата на Столична община. От 10.30 часа на стадиона ще започнат традиционни конни състезания и демонстрации с участието на група Конна полиция – СДВР.
  • София – Забавни и ефектни научни експерименти с истински лабораторни инструменти очакват децата в „Щура лаборатория“. В учебна работилница „Брейнсторм“ добре дошъл е всеки, който иска да се почувства като истински химик. Цената за участие е 15 лв. с включени материали, пособия и предпазна екипировка. Запишете се на edu-brainstorm@outlook.com. Повече информация на тел. 0877930901
  • София – От 11 часа в Националния исторически музей ще се състои поетичният рецитал „Герои и демони“ на театрална група „Фантазия“ Ихтиман. След това ще бъде показан документалният филм – „Хроника на Руско-турската освободителна война 1877-1878“.

Неделя (5-ти март)

  • София – „Малкият готвач“ кани всички деца над 4 години от 15 до 16.30 часа на приготвяне на ябълкови минипайчета. Ще ги замесят, ще сложат плънката и ще ги изпекат. Пайчетата ще бъдат поднесени на клечка. Ще има и бананов шейк. Кулинарната работилница ще е в Детски център – Къщата на Мая. Цената за 2 часа занимание е 20 лв. на дете и 35 лв. за две – братчета и сестричета с включено похапване на финала. Записването е на телефон 0887 68 68 59 или на malkiat.gotvach@gmail.com
  • София – От 11 часа детският куклен театър в „Гранд Хотел София“ представя „Пипи Дългото чорапче“.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град