Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Можем ли да се гъделичкаме сами?

Можем ли да се гъделичкаме сами?

Аз детето | 2016-09-30

Можем ли да се гъделичкаме сами?

„Неее, ох, не, ох, ха-ха-ха, не ме гъделичкай, спри, ха-ха-ха!“. Това са думите и звуците, които често могат да се чуят, когато родител иска да се полигави с детето си или пък деца си играят едно с друго, особено вкъщи нагости. Пък и в края на краищата, кой може да устои на гъделичкането и желанието да накара приятел да се спука от смях? Ако той е най-доброто лекарство, то трябва по-често да се гъделичкаме един друг. Въпреки че често след такова действие можете да се чувствате малко изморени, гъделичкането действа и освежаващо и нищо чудно. Все пак няма по-приятно нещо от весел смях с най-добрия ти приятел! Но какво става, когато имате нужда от малко смях и сте сами? Можете ли да се погъделичкате сами? Едва ли! Повечето хора смятат, че е възможно и опитват, но опитът никак не е успешен!

Учените смятат, че виновник за това е мозъкът. Човешкият мозък работи удивително добре. В действителност той работи понякога твърде добре и точно заради това не можем да се гъделичкаме сами. Какво имаме предвид?

Това не се усеща, нито се забелязва, но за да можем да се съсредоточим върху нещата, които правим и които по-често са важни, мозъкът ни филтрира рутинните неща и усещания. Едно такова нещо, което той смята за маловажно е и усещането от собственото ни докосване. Този процес се улеснява и от това, че мозъкът знае какво ще направим сами на себе си, преди да го направим. Голяма част от едно разсмиващо гъделичкане е изненадата, доказано е! Когато някой друг реши да ви приложи този трик за незабавен смях, тялото ви има истинска реакция, а когато се опитате да се гъделичкате сами – това вече не е изненада и мозъкът е изградил филтър за усещането. Той очаква допира и вече не е изненадан. Същото се случва и когато друг ви гъделичка, спира и пак ви гъделичка. Мозъкът ви вече очаква това и гъделичкането също не работи.

Учените смятат, че тази част от мозъка, която отговаря за наблюдението на движенията на тялото работи почти сама и се намира в основата на мозъка. Тя автоматично прави разлика между очакваните усещания и неочакваните такива. Така тя отхвърля очакваните усещания, които смята за маловажни, защото ги очаква и се концентрира върху тези, които не сте очаквали, защото те може да значат опасност или да застрашават живота ви. Ето затова не се разсмиваме, когато се гъделичкаме сами!

Това обаче не означава, че цялата работа е съвсем невъзможна. В действителност, някои хора вярват, че има една област от тялото, на която усещате гъдел при всички случаи. Това е областта, която се намира между носа и горната устна. Можете още сега да опитате дали става. Работи ли?

Вижте още:
Защо се смеем, когато ни гъделичкат?
Нашият невероятен мозък



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град