приказки от деца

Начало | приказки от деца | Момче и джинът от вълшебната лампа

Момче и джинът от вълшебната лампа

Андрея Димитров | 2019-06-10

Един ден дете и баща пътували от България до Англия със самолет. За съжаление самолетът претърпял тежка турбуленция, в резултат на което се разбил и паднал в морето. Всички пасажери загинали, само момчето оцеляло. То било много уплашено. Мислело си, че това са последните му моменти на този свят. Отчаяно плувало в морето и търсело суша, където да се спаси и подслони. За щастие попаднало на стар пиратски кораб. Детето ловко се изкачило до палубата и легнало да си почине от плуването. Лежало така 5 минути, станало, огледало се и видяло врата. Отворило я, а пред него стръмни стълби надолу. Слязло на долния етаж и забелязало маса, а на нея нещо блестяло. То се приближило още малко и хванало в ръце блестящия предмет, който бил много прашен. Потъркало го с ръце и изведнъж се случило нещо. От странния предмет излязло същество в духовидна форма. Духът рекъл:

– Твоето желание е заповед за мен! Аз мога да изпълня само три твои желания. Е, кои ще са те?

– Първото ми желание е да се прибера вкъщи – казало детето и докато мигнало, вече било у дома си под топлите завивки в детската си стая. Отметнало завивките и отишло в кухнята да търси майка си. Тя миела чиниите. Изглеждала много тъжна. Щом видяла детето си го прегърнала силно и го обсипала с ласки и целувки. След емоционалната среща то ѝ разказало за преживяното.

След две седмици, докато се разхождало по центъра, детето срещнало отново духа.

– Здравей, стари приятелю, ще си пожелаеш ли още нещо? – попитал духът.

– Да – казало момчето – искам да имам много пари, милиони, като обещавам, че ще ги използвам за благотворителни каузи. Така и станало. Момчето се прибрало вкъщи с милионите и разказало какво смята да прави с тях, но останалата част от историята запазило в тайна. Чудите се какво направило момчето с парите ли? Ще изброя малка част от благотворителните дела, в които участвало: помогнало в изграждането на Спасителен център за пострадали животни, намерило осиновители на бездомни кучета, изградило спортни центрове, в които децата да тренират, закупило модерна техника за болници, помогнало за залесяването на гори и още много, много големи дела.

След известно време момчето срещнало отново духа, за да изпълни и третото му желание, а то било да стане цар на Англия. Желанието мигновено се сбъднало и момчето вече било цар с тежка корона на главата и множество отговорности. Изминали шест месеца от царуването му. Но в тази роля момчето не се справило добре. Неговите поданици не били доволни от управлението, защото какво разбира едно момче от това-икономика и държавни въпроси. То мислело само за игри, развлечения и животни, които така обичало. Затова момчето се отказало от този пост и се завърнало при майка си. Заживели спокойно и щастливо.

Участва в конкурса „Въображението впрегни, приказка напиши и вълшебни награди от новия „Аладин“ спечели“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град