новини детски

Начало | новини детски | Матурите за четвъртокласниците започват от 10 май

Матурите за четвъртокласниците започват от 10 май

Аз детето | 2018-05-08

Матурите за четвъртокласниците започват от 10 май

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература започва на 10 май с поредицата от изпити, които се провеждат всяка година за всички ученици от четвърти клас през този месец, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието, цитирани от агенция „Фокус“.

В първия ден учениците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране, към който има 11 задачи. На 14 май ще се състои изпитът по математика, на 16 май е изпитът по „Човекът и обществото“, а на 17 май – по „Човекът и природата“. И по трите предмета тестът включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още 3 задачи от отворен тип, на които учениците трябва да отговорят сами. На всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат на разположение един учебен час за работа върху задачите. Продължителността на всеки изпит за децата със специални образователни потребности е два учебни часа.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, където е необходима, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни нива – на училищно, на регионално и на национално, уточняват от образователното министерство. С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил „Математически“ и „Природни науки“, като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

Тази година четвъртокласниците са 63 883.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град