малък готвач

Начало | малък готвач | Мандаринов компот направи и жаждата си утоли!

Мандаринов компот направи и жаждата си утоли!

Аз детето | 2019-01-11

Мандаринов компот направи и жаждата си утоли!

Мандарините са едни от най-известните представители на цитрусите, познати още от древността. Името на мандарините идва от едноименните висши китайски сановници, които се отнасяли с изключително уважение към този плод. Всъщност тяхното положение и богатство позволявало да имат мандарини на своята трапеза – по онова време простолюдието трудно се е добирало до оранжевите цитруси. Според древните традиции мандарините били изключително полезни и затова китайските императори били задължени да хапват поне по 3 на всяко хранене, за да бъдат здрави и да властват дълго. Днес мандарините са любим плод на всички нас, особено през зимните месеци. Техният леко сладък и леко тръпчив вкус – няма човек, който да му устои. Знаете ли обаче, че от мандарините става и чуден компот? Топъл или студен, с бисквитки или сандвичи, с приятели или семейството – този мандаринов компот винаги е много вкусен и полезен. Приготвя се много бързо и може да утоли жаждата по всяко време. Особено полезен е през зимните месеци, защото помага срещу кашлица, за засилване на защитните сили на организма и за настинки. Пък и е много, много вкусен. Просто опитайте!

За да си приготвите този чудесен компот, ще ви трябват:

  • 1 литър вода
  • 6 мандарини
  • 1 ябълка
  • 2-3 супени лъжици мед (или захар)
  • половин лимон
  • 1 супена лъжица канела

Ще ви трябват също и тенджерка, лъжица, нож, както разбира се и чашка с която да опитате готовия компот.

Преди да започнем обаче нека предупредим по-малките от вас да потърсят помощ, защото знаете, когато се използва котлонът или пък нож, понякога си има нужда от помощ. Но си струва – компотът ще стане чудесен. Ето и как точно да го направите!

Първо вземете ябълката и я обелете. След това изрежете семките и по-твърдата ѝ част по средата, а самата ябълка нарежете на парченца. Големината и формата нямат значение – както ви дойде. Поставете парченцата в тенджерката, а след това обелете и мандарините и също ги разделете на парчета и ги добавете към ябълката.

Поръсете плодовете с 2-3 супени лъжици мед (или захар), както и една супена лъжица канела. Ако пък не харесвате канела, и без нея ще се получи вкусно, но знайте от нас, че добавя чудесен аромат. Накрая изстискайте сока от половин лимон. Лесно е! Просто държите лимона директно над тенджерката и стискате – това е. Накрая залейте всичко това с около един литър вода и поставете на котлона на най-висока степен.

Оставете компота да заври, а след това и да ври още пет минути, след което изключете котлона, покрийте тенджерката с капак и оставете да престои така поне 2 часа. През това време мандарините и ябълките ще паднат на дъното на тенджерката, но вече ще са пуснали много витамини и вкус във водата. После просто си сипете от течността в чашка и сте готови. Можете да си притоплите компота или пък да го пиете направо. Много е вкусен, а пък плодовете – тях също можете да хапнете, по-меки са, но също са наистина много вкусни и приятни!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град