фокуси

Начало | фокуси | Магическата сила на числата: малък весел фокус за добра компания и разнообразие на училищните дни

Магическата сила на числата: малък весел фокус за добра компания и разнообразие на училищните дни

Аз детето | 2019-09-10

Магическата сила на числата: малък весел фокус за добра компания и разнообразие на училищните дни

Извадете си по една химикалка и един бял лист... Не-е-е-е, спокойно, няма да правите контролно, а само ще се забавляваме. Изпитванията оставяме на вашите учители, които имат много повече опит с тях и знаят как да оценяват отговорите ви. Ние пък сме далеч по-добри и опитни в забавленията, така че сега ще ви покажем именно това. Един лек и много интересен фокус с числа, който можете да направите по всяко време. Но най-забавно ще бъде в училище. Там ще впечатлите съучениците си, ще разнообразите уроците и ще се забавлявате. Кой е казал, че фокусите са само за свободното време! Винаги е подходящото време за един кратък, малък и весел фокус, който да ви разнообрази. Готови ли сте? Тогава наистина извадете по един лист и химикалка за 4-ма ваши приятели, съученици. А фокусът е много лесен!

Кажете на първото дете да напише на листа някое трицифрено число, каквото си реши и да не ви го показва в никакъв случай, иначе ще развали всичко. След това трябва да напише същото число до предишното. Без да ви го показват отново! Този ваш приятел пък трябва да раздели полученото число на 7 и да запише резултата на следващия празен лист на следващото дете. То пък трябва да раздели неговото число на 11 и да запише резултата на последния бял лист и да ви го предаде.

А вие много лесно, само за една секунда или пък малко повече можете да кажете кое е било първоначалното число. И разбира се да познаете от раз! Чудите се как ли? С налучкване може и да се получи, но ще е малко трудно. От друга страна с малко смятане ще се получи много лесно. Просто разделете числото, което имате на 13 и сте готови. А каква е тайната ли? Всичко се крие в 13 – то е наистина магическо число! Опитайте и ще се уверите, че е точно така!

Разбира се можете и да ползвате калкулатор, ако ви е по-лесно. Това не е тест, а фокусът ще си остане все така впечатляващ. За по-ясно ето и един пример от нас!

Числото ни е 341, записваме до него същото и се получава 341341. След това делим 341341 на 7 и получаваме 48763, което записваме на чисто нов лист. Делим 48763 на 11 и получаваме 4433, което записваме на нов лист. Накрая делим 4433 на 13 и получаваме... 341... невероятно, нали?

Прочетете и още няколко интересни неща за цифрите и числата:
Има ли разлика между число и цифра?
Бързо числото отгатни и добър фокусник ти стани!
Защо отрицателните числа трябва да съществуват?
Едно, две три... числото отгатни!
Ще позная кога си роден – забавен фокус с числа
Вълшебното число – прост, но ефектен фокус
Квинквавигинтилион – числото, което ще ви върже езика



Коментари
1 коментар

Християн , 8 г.,

Публикувано на 30.11.2022

Направете още фокуси

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град