любопитно

Начало | любопитно | Любимият спорт на децата

Любимият спорт на децата

Вергиния Генова | 2007-06-07

Любимият спорт на децата

Спортуват ли българските деца? Харесват ли да го правят? Имат ли възможност да спортуват?
Да, когато е под формата на игра и забавление децата обичат да спортуват. На детския сайт Аз детето са дадени цели 6706 гласа в подкрепа на спорта. Сайтът е посещаван най-вече от деца между 7-14 години, както и от по-малки, с помощта и под надзора на техните родители.
Ясно е, децата обичат да спортуват. Плуването е отбелязано като любим спорт от 30.11 %, въпреки че в повечето училища няма плувен басейн.
Но въпросът, който беше зададен е кой е любимия ви спорт, а не какво спортувате – така че големите трябва да се замислят. Децата обичат да плуват – нека им дадем шанс да го правят. Плуването укрепва физиката, развива мускулите и поддържа тонуса, всички сме убедени в полезността му, но малко от нас го практикуват или имат възможност и време да водят децата си на басейн.
Като следващ любим спорт с 18.27 % е отбелязано – друго, което най-вероятно значи просто игра. Но тук може да влизат художествената гимнастика, бойните изкуства, спортните танци, които стават все по-модерни всред подрастващите.
Интересно е, че футболът е събрал само 18.19 % от нашите момченца, въпреки че е една от най-популярните момчешки игри. Но има ли достатъчно място в нашите урбанистични мегаполиси за него? Същото е и с колоезденето – само 5.37 %. Странно е защото почти всяко дете има колело и обича да го кара. Въпросът е къде има възможност да го прави? И колко често? Ако няма в близост парк с алеи за колоездене, улиците са прекалено опасни за малчуганите. Как да ти стане любимо карането на колело като постоянно родителите ти натякват да се пазиш, да внимаваш и се оказва, че вместо да ти е приятно да покараш след училище, постоянно трябва да си под напрежение.
Далеч по-непопулярни всред децата са баскетболът – 9.29 %, тенисът 6.84 % и ските 6.29 %. Това най-вероятно се дължи най-вече на факта, че са по-труднодостъпни и по-скъпи спортове. Наистина все повече фирми организират бяло училище, но явно стандарта на повечето родители все още не е достатъчно висок, за да могат да си позволят да запишат детето си. А и от няколко дни на ски, дори от една незабравима ски ваканция, те не могат да станат любимия спорт.
Да, за тези видове спорт трябва стабилна екипировка, специален транспорт, учители, финанси... за баскетбола отново трябват игрища, а таралежите в днешно време играят компютърни игри, та донякъде е оправдано, че липсата на време и финанси от страна на родителите, малкото детски площадки, липсата на възможност в училищата да има специални тимове и отбори могат да са причина за неголемия интерес към тези видове спорт.
За да си добър в нещо трябва да го практикуваш и чак когато този вид спорт е станал нещо естествено за теб, нещо което те вдъхновява може да се каже, че ти е любим.

Но защо шахът – една мирна и кротка игра, която не е свързана с поддържането на специални площадки и не изисква скъпа екипировка е толкова непопулярен всред децата? Само 5.28 % обичат да играят шах. Може би голям процент от тях дори не познават тази игра. Наистина тя не развива и укрепва мускулите, но развива мисленето и може да се играе дори на компютър.

Всички ще се съгласим, че спортът е важен за децата. От една страна това е начина да се борим със затлъствянето на младите, а от друга е канал, в който да уловим тяхната енергия в позитивна насока.
Ако искаме по-здраво поколение трябва да му осигурим възможност да спортува повече.

Коментари
15 коментара

Виктор , 7 г.,

Публикувано на 19.12.2008

футбул плуване ски колоездене

Виктор , 7 г.,

Публикувано на 20.12.2008

футбул баскетбол шах

Виктор , 7 г.,

Публикувано на 20.12.2008

снолборт и футбул

Нуки Пеева, 10 г.,

Публикувано на 21.12.2008

плуване

Симона Бухалскя, 9 г.,

Публикувано на 03.01.2009

плуване,басксетбол,колоездене,тенис, ски,футбол

Анна , 11 г.,

Публикувано на 04.06.2009

баскетбол и най-вече футбол,но и хокей

Денис Ивайлов, 11 г.,

Публикувано на 07.07.2009

аз съм футболист

halil ahmed, 11 г.,

Публикувано на 25.08.2009

vratar fytbolist

Иво Лямов, 9 г.,

Публикувано на 31.08.2009

баскетбол, футбол

Анна , ,

Публикувано на 07.09.2009

БАСКЕТБОЛ,играя го независимо от трудностите

Мина , 9 г.,

Публикувано на 06.10.2009

тенис плуване и футбол най любимият ми спорт е тениса

Виктория Костова, 11 г.,

Публикувано на 23.12.2009

Моят любим спорт е леката атлетика бягането....тренирам това от шест месеца и ме удовлетворява напълно...пълен е с адреналин и е за търсачите на силни усещания....ние сме сформирали цял отбор в който се разбираме и уважаваме....ходим заедно на сътезания и преодоляваме всички трудности

Виктория Костова, 11 г.,

Публикувано на 23.12.2009

междодругото съм съгласна и с това че футболът и баскетболът са много качествени игри....наистина тях можем да наречем спорт....за тях се изисква и силна воля...(както в леката атлетика естествено)...

Мими Шелова, 10 г.,

Публикувано на 23.12.2009

плуване и народна топка

Вико207 , ,

Публикувано на 05.01.2010

мой любим спорт е волейбола и футбола ми харесва но не харесвам баскетбола

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град