новини детски

Начало | новини детски | Любимата детска книга на България е „Пипи Дългото чорапче“

Любимата детска книга на България е „Пипи Дългото чорапче“

Аз детето | 2011-06-24

Любимата детска книга на България е „Пипи Дългото чорапче“

Пипи Дългото чорапче“ е любимата детска книга на България. Тя спечели с 16,238% след оспорвана битка в националната класация на предаването „Малкото голямо четене“. Телевизионният финал на кампанията за избор на любима детска книга на малки и големи беше излъчен на живо в ефира на БНТ миналата вечер, както и на голям екран пред Народния театър „Иван Вазов“. Книгата победител „Пипи Дългото чорапче“ е написана от шведската авторка Астрид Линдгрен. Тя успя да се пребори в голямата надпревара с още 9 заглавия, достойни за финалисти. Застъпниците й актрисата и участник във филма за книгата победител Снежина Петрова и малкият Иван Петров ревностно защитиха своя претендент за първото място и така подкрепиха избора на зрителите.

Най-силното момиче в света спечели „Малкото голямо четене“ в оспорвана битка с малкия магьосник Хари Потър и веселите герои на „Патиланско царство“.

Ето как се подредиха и останалите книги на финала:
1. „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен с 16,238%
2. „Хари Потър“ от Джоан Роулинг с 15,027%
3. „Патиланско царство“ от Ран Босилек с 12.43%
4. „Мечо Пух“ от Алан Милн с 10,372%
5. „Емил от Льонеберя“ от Астрид Линдгрен с 8,885%
6. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери с 8,872%
7. „Здрач“ от Стефани Майър със 7,546%
8. „Ян Бибиян“ от Елин Пелин със 7,331%
9. „Карлсон, който живее на покрива“ от Астрид Линдгрен със 7,129%
10.„Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол с 6,169%

Малките и големи любители на четенето, както и зрителите на БНТ можеха да гласуват за своята любима детска книга в продължение на няколко месеца на интернет страницата на предаването malkotochetene.bnt.bg, чрез писма по пощата, а през последните седмици и посредством sms-си на кратки телефонни номера.

Един от най-отговорните проекти на БНТ стартира преди повече от четири месеца, на 27 февруари. Предаването „Малкото голямо четене“ е по лиценз на телевизия BBC, която за първи път гласува огромно доверие на друга медия, в лицето на БНТ, за да адаптира формата „Голямото четене“, но насочен към детска литература. Продукцията „Малкото голямо четене“ е продължение на предаването „Голямото четене“, което БНТ представи през 2008/2009 г. С този проект БНТ за пореден път доказа своето обществено присъствие като отговорна телевизия, която образова, развива и забавлява младите хора, чрез интелигентни и предизвикващи въображението послания.

В надпреварата на „Малкото голямо четене“ за ТОП 100 любими детски книги попаднаха цели 16 български автора, а до финала се класираха само две заглавия от тях – „Патиланско царство“ на Ран Босилек и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин, което показва, че малките читатели харесват героите от детството на своите родители, а големите не са забравили „как ухаят спомените“.

Амбициозната идея на проекта на БНТ „Малкото голямо четене“ бе да провокира младите хора да четат, препрочитат, разменят и говорят повече за любимите си детски книги, както и да им покаже чрез езика на художествената литература от миналото до днес нови светове от възможности, които само приказните герои са способни да „разлистят“ пред погледите им.

Книгите финалисти бяха подкрепени от авторски филми за всяка една от тях, изработени от млади български режисьори, които доказаха любовта си към четенето чрез пресъздаването на кратка история на заглавие от класацията топ 10. Филмите бяха излъчени в ефира на БНТ от 31 май до 10 юни 2011 г. и така зрителите имаха възможност да преживеят за пореден път емоцията на любимите си герои.

„Малкото голямо четене“ премина през много и различни фази – от номинации за ТОП 100 заглавия, през избор на челната стотица от любими книги на България, до ТОП 10 и финалното гласуване за голямата малка книга. Форматът успя да напусне пределите на телевизионното студио и излезе извън неговите рамки. Сценаристите, водещите на предаването и популярни лица на БНТ взеха участие в атрактивни събития, организирани от „Малкото голямо четене“ като повечето от тях се срещнаха с малки и големи читатели и почитатели в книжарниците, в които бяха изградени специални щандове с книги от класацията ТОП 10.

„Малкото голямо четене“ се включи и в кампанията „Походът на книгата“, както и в „Празника на детската книга“ край езерото Ариана в София, а на 24 май посрещна своите почитатели и на „големия малък стол“ от предаването, който бе специално поставен по повод празника пред Народния театър „Иван Вазов“.

В рамките на предаването се проведоха цели три творчески конкурса. Картините от състезанието за най-добра детска рисунка по книга от класацията топ 100 намериха своето достойно място на 1 юни в „СГХГ“. Нова версия за написване на любима приказка и екранизация на книга по изпратен видеоклип са останалите два конкурса, които провокираха въображението на много деца от цялата страна.

В продължение на повече от четири месеца заедно с „Малкото голямо четене“ израстваха и неговите многобройни почитатели от цялата страна, които неуморно организираха различни инициативи и акции, в подкрепа на своето любимо предаване. Зрители от различни възрасти показаха, че могат заедно да четат, рисуват и снимат на тема „Малкото голямо четене“. Творчеството и безграничната любов към книгите провокираха някои от тях да се проявяват и като виртуозни сладкари.

Предаването на БНТ „Малкото голямо четене“ и всички съпътстващи събития преминаха под мотото „За малки и големи читатели“, като споделяха удоволствието от четенето и любовта към хубавите детски книги от миналото до днес.

Екипът на „Малкото голямо четене“ пожелава на всички зрители, участници, почитатели и читатели на Добър час и приятно пътуване в необятния свят на книгите! ЕКИП:
Водещи: Гергана Плетньова и Васил Дуев
Сценаристи: Богдан Русев, Ида Даниел, Тодор Пеев
Режисьори: Ема Константинова, Дамян Петров
Авторите на анимациите и клиповете: Иван Стоянович, Калоян Начев, Маги Митева, Андриан Генчовски
Сценограф: Момчил Тасев
И много други!



Коментари
7 коментара

Магдалена Малинова, 12 г.,

Публикувано на 24.06.2011

Аз лично не харесвам тази книга!

Християн , ,

Публикувано на 27.06.2011

Пипи е невероятна.Тя въобще не търпи възрастните да се разпореждат с живота и!!!!!!!!!!!!!!! Никога не скучае и не чака някой друг да я забавлява.

Жанет , 10 г.,

Публикувано на 28.06.2011

Харесвам Пипи, но мисля, че Ян Бибиян трябваше да спечели!

анна-мария , 12 г.,

Публикувано на 28.06.2011

пипи дългото чорапче е интересна и забавна книга лично аз се радвам че тя спечели

Anastasia , ,

Публикувано на 29.07.2011

Според мен книгата е хубава, но аз лично харесвам поредиците от .

Мичел Нанева, 9 г г.,

Публикувано на 14.08.2011

Пипи е страхотна книга!Когато бях малка си я четях непрекъснато но според мен Малкият принц е много по интересна и в нея усещаш чувства които ги няма в Пипи Хари Потър или някоя друга приказка поне за мен!Но Пипи си заслужава да бъде на първо място в класацията и сърцата ни!

luna , 14 г.,

Публикувано на 30.03.2012

Аз бях за Хари Потър, понеже съм голяма фенка на книгите. Но все пак Пипи е страхотна книга и когато бях малка много ми харесваше :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град