новини детски

Начало | новини детски | Лятната програма за деца „Ваканция в библиотеката“ ще се проведе за седма поредна година в Асеновград

Лятната програма за деца „Ваканция в библиотеката“ ще се проведе за седма поредна година в Асеновград

Аз детето | 2017-06-24

Лятната програма за деца „Ваканция в библиотеката“ ще се проведе за седма поредна година в Асеновград

Лятната програма за деца „Ваканция в библиотеката“ ще се проведе за седма поредна година в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Милена Марковска, директор на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. По думите ѝ програмата в библиотеката започва на 3 юли.

„По традиция се провежда през месеците юли и август, като заниманията за децата се състоят всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 12:00 часа. Това е седмата година, за която ще провеждаме „Ваканция в библиотеката“, като децата се включват в различни интерактивни занимания. Организираме и конкурс с награди, който се провежда всяка втора седмица. Децата представят своите таланти в различни области. Тази година за малчуганите сме подготвили и пътешествие по света – експозиция с девет от най-известните световни забележителности. В лятната програма на библиотеката ще покажем на децата интересни факти около тези световни забележителности и може, използвайки съвременните технологии, да ги посетим виртуално като ги визуализираме пред тях. Надявам се децата да бъдат толкова активни, колкото и през предходните години“, коментира Милена Марковска.

Тя каза още, че ежегодно в лятната програма се включват над 300 деца. „На всяко едно от заниманията те са не повече от 70, тъй като все пак има периоди, в които са на почивка, при баба и при дядо и имат други ангажименти. Преди официалното закриване на летните ни занимания, за първи път в Градската библиотека ще честваме рождения ден на наша малка читателка, която е прочела най-много книги през миналата година и заслужи приза „Читател на годината“. Тя получи награда рожден ден, организиран в библиотеката. Ще имаме много приятно преживяване да подготвим нейния рожден ден и да поканим малките ни читатели“, посочи Марковска.

Директорът на библиотека „Паисий Хилендарски“ добави, че освен традиционната лятна програма във вторник и четвъртък, децата ще имат възможност да се включат и в два курса – по програмата „Photoshop“ и по финансова грамотност. „Родителите очакват с нетърпение да започне лятната програма „Ваканция в библиотеката“. Още месец преди започването ѝ, родителите вече се интересуват и питат за подробности около летните занимания. Питат и родители, чиито деца не са имали възможност да се включат в заниманията през предишните години. В крайна сметка самите те понякога участват, защото лятната програма е отворена за родители, за баби и дядовци.

По-големите деца, които желаят, се включват като доброволци, помагайки ни за реализирането на програмата. Те прекарват почти цялото си време през деня в детския отдел на Градската библиотека, подготвяйки нещата, които ще работим. Разбира се, в края на лятото организираме и програма, в която се включват всички деца, родители и доброволци. По време на празненството най-активните доброволци получават грамоти за активна доброволческа дейност“, посочи Милена Марковска. Тя добави, че в летните занимания се включват и деца, които живеят в чужбина, но идват през ваканцията при своите баби и дядовци. „Те са една по-особена група, тъй като все пак имат по-малко контакти с останалите деца. Именно библиотеката е мястото, където те могат да създадат социални контакти, да си намерят приятели и да общуват с тях“, коментира тя.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град