спорт

Начало | спорт | Плевенчанка ще представи България на световните зимни Спешъл Олимпикс игри

Плевенчанка ще представи България на световните зимни Спешъл Олимпикс игри

Помощното училище, Плевен | 2009-01-29

Плевенчанка ще представи България на световните зимни Спешъл Олимпикс игри

Тоня Костова, възпитаничка на Помощното училище в Плевен, ще представи страната ни на Световните зимни Спешъл Олимпикс игри, които ще се проведат от 3 до 16 февруари в град Бойси, щата Айдахо, САЩ, научаваме от Милен Наков, директор на Помощното училище.
В проявата ще вземат участие 3000 атлета, 7000 доброволеца, 1000 технически лица и организатори. Тоня и партньорката й Анна Димитрова (ученичка в Американския колеж в София), са поканени заедно с младежките представители на още 39 държави да участват в Глобалния младежки форум, който ще се проведе по време на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в Айдахо'2009.
Най-добрите постижения на Тоня са в спортната игра боче, с която тя се занимава активно от три години. Неин треньор е Бояна Танова, учител по физическо възпитание и спорт и лечебна физическа култура в Помощното училище. Участието в състезанията на Спешъл Олимпикс я прави по-енергична, общителна и по-уверена. Заниманията със спорт и носят много нови приятели.

Тоня стана четвърта на Световните летни Спешъл Олимпикс игри, които се проведоха в Шанхай, Китай, от 2 до 11 октомври на 2007 година. От 1-ви до 3-ти октомври в София се проведоха III Национални игри на Спешъл Олимпикс България 2008, под патронажа на Зорка Първанова. Те са част от националната кампания на Спешъл Олимпикс – България “Да играем заедно”, за равен достъп на младежи с и без интелектуални затруднения. На тях Тоня грабна златния медал в индивидуалните състезания по боче. Спортът и успехите в него й дават нови възможности за радостни изживявания и за социални контакти, защото участниците, състезавайки се се забавляват, създават приятелства и са заедно.

Боче е игра с топки, адаптирана за хора с интелектуални затруднения. Тя е основана 5 000 години пр. Хр. и разпространена в Европа от римските воини. Другите й варианти са топка на трева и петанка. Играта на трева печели свои привърженици по света както футбола и голфа. Опростен забавен вариант се играе навсякъде по света и няма ограничения за играчите. Родината на боче е Италия, а да я играеш се изисква концентрация, но същевременно не е много натоварваща и успокоява. Играта наподобява кърлинг, но се играе с керамични топки. Отборите са два, с по четири топки и една целева топка. Целта е целевата малка топка, наречена “палина”, до която топките трябва да достигнат на най-близко разстояние. Топките тежат 900 грама и са с диаметър 1.7 – 10 мм. Има зелени и червени топки – или в друг контраст. Играта боче дава възможност за социален контакт и човек с увреждания може да играе с човек, който няма увреждания. Има елемент на обединените спортове в играта по отбори и по двойки.

Тоня Костова е едно от 579 деца, номинирани и одобрени по условията на Проекта “Награди за успелите деца на България!” на Фондация “Димитър Бербатов”.

“Спортът предлага един привлекателен хуманен свят, до който е необходимо да се докосне всеки млад човек, защото мисията на Помощното училище е “Потребността ни е обща, пътят ни е един, трябва заедно да вървим!”, заключи Милен Наков, директор на училището.

В моето училище всяка година се провеждат турнири по народна топка и футбол



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град