Растения и животни

Начало | Растения и животни | Лишеите – растения или нещо друго

Лишеите – растения или нещо друго

Аз детето | 2020-10-19

Лишеите – растения или нещо друго

Спагети и кайма, фъстъчено масло и конфитюр, пържола и пържени картофки – някои неща вървят заедно толкова добре, че не можете да се сетите защо едното би съществувало без другото. Днес научаваме за още едно подобно сдвояване – плесен и водорасли! Чакайте! Какво? Плесен и водорасли? Може би това не е нещото, което очаквахте, но те все пак са страхотна двойка. Всъщност тяхното партньорство има свое име. Нарича се лишей! Много хора смятат, че лишеите приличат на растения. Учените обаче казват, че те по-скоро са част от царството на плесените. Това е така, защото лишеите са съставни организми, които винаги включват поне една плесен и едно водорасло. В някои случаи три отделни организма могат да се съберат, за да образуват лишеи.

Още по-интересното е, че тези два организма имат взаимно симбиотична връзка. Може би сте чували този термин в училище. Това означава, че всеки от тях се възползва от другия. Гъбата помага на водораслите да оцелеят извън водата. Освен това осигурява защита от слънчева светлина. От своя страна водораслите използват фотосинтеза, за да произвеждат храна. Това допълнително помага на лишеите да процъфтяват.

Вече стана ли ви интересно да разгледате лишеи малко по-отблизо? Но къде можете да намерите такива? Почти навсякъде! Експертите смятат, че има около 15 000 вида, които могат да оцелеят в редица местообитания. Много лишеи предпочитат да живеят близо до бреговете на водните басейни. Това е така, защото те абсорбират вода. Много сортове обаче много добре съхраняват вода и могат да процъфтяват в по-сухи райони. Известно е, че лишеите растат в пустините и дори в полярните райони. Често се срещат лишеи, растящи върху дървесна кора. Те могат да оцелеят и на скали. Може дори да видите лишей, който расте върху обекти, направени от хора, като къщи и мостове. Те растат много бавно, тъй като парчета от лишеи се отчупват и започват да растат наблизо. И все пак тези организми могат да станат доста големи, тъй като могат да живеят стотици години.

И вярвате или не, някои учени намират лишеите за много полезни. Например тези организми могат да ни разкажат за качеството на въздуха в даден регион. Лишеите растат най-добре на места със здравословни количества азот, кислород и въглерод. Ако лишеите растат, това е знак, че качеството на въздуха е добро. Тези организми също произвеждат антибактериални и антивирусни вещества, които се използват в медицината. Освен това колкото и странно понякога да изглежда на хората, те също са важна част от екосистемата в целия свят, защото играят роля в създаването и обогатяването на почвата. Те също се превръщат в храна за много животни. В арктическите райони например местните често използват лишеите, за да хранят домашните си животни.

Виждали ли сте някога лишеи? Опитайте се да намерите и да ги разгледате по-отблизо. Много хора дори не ги и забелязват, но те всъщност са уникални и интересни. Следващият път, когато сте на разходка със семейството си, потърсете един от тези организми – никога не знаете къде можете да го намерите и какво ще видите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град