забавна наука

Начало | забавна наука | Лавините – как точно се получават и защо?

Лавините – как точно се получават и защо?

Аз детето | 2019-05-04

Лавините – как точно се получават и защо?

Ако сте като повечето деца, без съмнение обичате снега. Той е толкова красив, а и забавен. Кой не обича да се пързаля с шейна, ски или да прави снежен човек! Въпреки тези си достойнства снегът може да бъде и доста опасен понякога. Може би сте чули родителите ви да говорят за това колко трудно може да бъде шофирането в сняг. Въпреки това автомобилните катастрофи не са единствените опасности, създадени от снега. Скиорите, а и всички ние сме чували за лавините. Те са наистина невероятно опасни, особено след като често възникват неочаквано и внезапно. Но тогава се чудим как и защо се случва това? Как така снегът си стои тихо и кротко в планината и изведнъж целият се свлича надолу? Понякога има по-големи или по-малки лавини, но всеки опитен планинар и скиор знае, че те са страшно опасни!

Лавините могат да бъдат причинени от много неща. Някои от тях са естествени. Например, новият сняг или дъжд могат да накарат натрупания сняг да започне леко да се топи и да падне от висока точка в планината. Известно е също, че земетресенията и движението на животни причиняват лавини. Хората също могат да предизвикат лавина, когато карат ски или моторни шейни, където не трябва. Лавините обикновено се случват през зимата и пролетта, когато снеговалежът е най-голям. Тъй като те са опасни за всички живи същества по пътя си, лавините унищожават гори, пътища, железопътни линии и дори цели градове.

Знаете ли обаче, че това природно бедствие всъщност не е чак толкова непредвидимо. Съществуват предупредителни знаци, които позволяват на експертите да предвиждат и често да предотвратяват появата на лавини. Когато в планината падне повече от един метър свеж сняг, експертите знаят, че трябва да бъдат нащрек за лавини. Понякога дори нарочно предизвикват малки лавини, на места с масивни снежни натрупвания, за да може да не се получи голяма. Когато смъртоносните лавини се появят обаче те са и доста впечатляващи. Движещият се сняг може бързо да достигне над 128 километра в час. Скиори, уловени в такива лавини, могат да бъдат погребани под десетки метра сняг от които често трудно можеш да избягаш.

При това лавините не са опасни, само докато снегът се движи надолу. Ако се окажеш погребан под много метри от сняг, може да нямаш истинско усещане кой път е нагоре и кой е надолу. Някои жертви на лавина са се опитали да изкопаят пътя си, само за да открият, че са с главата надолу и копаят по-далеч под снега, а не до повърхността! Експертите съветват хората, уловени в лавина да се опитват да „плуват“ до върха на движещия се сняг, за да останат близо до повърхността.

Прочетете и още няколко любопитни и не толкова опасни неща за снега:
Животинки се радват на първия сняг
Какво е общото между солта и снега и защо засипваме със сол заснежените улици?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град