любопитно

Начало | любопитно | Кучетата са толкова приятелски настроени заради гените си

Кучетата са толкова приятелски настроени заради гените си

Аз детето | 2017-07-24

Кучетата са толкова приятелски настроени заради гените си

Кучетата са изключително приятелски настроени както към стопаните си, така и към непознати. Това е характерно за повечето породи, а изключенията са статистически редки. Четириногите скачат по нас, ближат ни. Вероятно дори биха ни купили къща, ако можеха. И ние ги обичаме за това, дори и понякога да са твърде ентусиазирани. Но истината е, че до момента реалната причина за този тип поведение не беше известна на науката. Сега ново изследване установи, че причината най-вероятно е генетична и то определено изненадваща.

Учените са изследвали генетичните свойства на кучетата и вълците и са се натъкнали на изненадващо откритие. Оказало се е, че най-добрият приятел на човека има обща хромозомна структура със заболяване, което се среща при хората. То се нарича синдром на Уилиамс – Бюрен и, парадоксално или не, може да обясни невероятната приятелска нагласа при кучетата. Този синдром представлява рядко невродегенеративно заболяване, характеризиращо се с проблеми в развитието, наличие на говорни дефекти, сърдечносъдови проблеми, хиперкалцемия и други. Друга отличителна черта на това заболяване обаче е и хиперсоциалността. Пациентите, страдащи от Уилиамс – Бюрен, се характеризират с липса на каквито и да било социални задръжки. Те са приятелски настроени дори към непознати и имат висока емпатия.

„Новите данни сочат, че кучетата наистина имат генетични причини за своята силна мотивация да търсят социален контакт, особено като се сравни поведението им с това на вълците – коментират учени от екипа – Не сме открили „социален ген“, а по-скоро важна генетична съставка, която оформя характера на животното и е допринесла за процеса на опитомяването на дивия вълк“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град