сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Красива и интересна тиква от хартия, която всеки може да си направи

Красива и интересна тиква от хартия, която всеки може да си направи

Аз детето | 2018-10-29

Красива и интересна тиква от хартия, която всеки може да си направи

Имате ли вдъхновение да си сътворите нещо днес? Разбира се, че имате – иначе нямаше да попаднете точно тук! Да правиш нещо от нищо винаги е наистина хубаво и те кара да се гордееш със себе си. Не точно от нищо всъщност, но да превърнеш да кажем един обикновен лист хартия в нещо ново, различно и красиво определено е любима наша дейност, а сме сигурни, че и ваша. Няма нищо по-забавно от това да седнеш и да сътвориш нещо невероятно с ръцете си. Нещо, което дори самият ти не си бил убеден, че можеш, но ето че се е получило. Какво ще кажете например да си направите тиква от хартия. Звучи съвсем обикновено, но щом опитате ще се убедите колко красиво и интересно е всъщност. Тази тиква от хартия е една симпатична есенна декорация. Да я направите е лесно, но пък става наистина красиво! При това убедени сме, веднъж започнали, няма да се спрете само с една. Хартиените тикви можете да наредите на конец и да станат истинска гирлянда или пък да ги наредите в чиния за една истинска есенна декорация. Хартиената тиква е и приятен подарък за скъп човек, особено ако вътре сложите изненада – малка играчка или бонбони.

Вече сте готови да започваме, ще ви трябват:

  • цветна хартия – оранжева или жълта и зелена
  • ножица
  • линия
  • молив
  • лепило

Просто следвайте стъпките и ще видите колко е лесно!

#1

Вземете лист хартия с оранжев или жълт цвят и го поставете на твърда и удобна за вас повърхност – маса или бюро. Ако пък имате само бели листове, спокойно можете и да ги оцветите, макар че това ще отнеме малко повече време.

#2

Вземете линия и молив. Разчертайте линии по листа надолу (вертикални), които обаче да са на 1-1,5 см разстояние. Знаете как ще премерите това – с линията разбира се! Можете да използвате по-дълги ивици, но съответно ширината трябва да се увеличи. Ако имате двустранна хартия, няма значение от коя страна ще са линиите, а ако е едностранна, изчертайте само от обратната страна, така че предната (цветната) да остане чиста.

#3

Сега просто изрежете по очертанията! Трябва да получите дълги ивици оранжева или жълта хартия.

#4

Вземете едната ивица и я обърнете с бялата страна към вас, а ако хартията е цветна и от двете страни – това няма значение. Нанесете малко лепило в центъра на ивицата и залепете втора за нея също с лицето надолу. Но само през средата така, че да получите кръст.

#5

Останалите ивици залепете по същия начин една за друга, но само през средата. Трябва да получите нещо като снежинка!

#6

Залепете краищата на най-долната лента един за друг сякаш образуват кръг. Това е началото на вашата тиква от хартия.

#7

И сега, по същия начин, под формата на кръг, залепете краищата и на останалите ивици. Но не една за друга, а просто краищата на всяка поотделно.

#8

Сега следва да оставите лепилото малко да изсъхне, а през това време оформете и зелените листа и дръжка. За да ги направите изрежете тясна ивица (3-4 мм, като отново премерите с линия) от зелена хартия. Навийте ивицата на края на молива и след това както си е навита я извадете от него. Издърпайте леко краищата и ще получите зелена спирала. Красиво е!

#9

Това е и вашата дръжка и вече можете да я залепите за върха на тиквата. Колкото до листата: просто вземете малко парче от зелената хартия, този път колкото прецените и го сгънете на две. След това по края направете малки прорези, както когато правите снежинка. После разгънете. Ето че имате и красиво листо. Залепете го до дръжката върху тиквата и сте готови.

Интересно и лесно! Ако пък искате тиквите ви да са хелоуински, добавете лица от изрязани триъгълници от черна хартия – очи и нос, както и уста със зъби и ги залепете върху предната част на хартиената тиква.

От хартия можете да си направите и още интересни неща:
Минихеликоптерчета от хартия, които наистина летят
Състезателни колички от хартия
Мраморно изкуство от хартия
Тук медуза, там медуза... от хартия, пък се движи
С малко хартия и въображение стаята си украсете и в приказно място я превърнете
Летяща ракета само от сламка и хартия



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град