любопитно

Начало | любопитно | Коя е любимата ви зърнена закуска?

Коя е любимата ви зърнена закуска?

Аз детето | 2017-10-04

Коя е любимата ви зърнена закуска?

Какво правите сутрин, след като се събудите? Ако сте като повечето деца, най-вероятно ставате от леглото и отивате сънливо до кухнята. Докато се протягате и търкате очите си, взимате купа и лъжица. След това проверявате дали в кутията с любимата ви зърнена закуска е останало нещо. Какво закусвате сутрин? Царевичен флейкс, мюсли, супер сладки какаови топчета? Правите избора си, отваряте кутията и пълните купата си. След това сипвате и малко мляко! Добавяте щедро количество, за да може закуската да е по-вкусна и да ви крепи поне до обяд! Е, може вие пък да предпочитате сандвичи или мекици, но много деца не биха отказали една-две-три купички със зърнена закуска. И защо не? По щандовете във всеки магазин за хранителни стоки ще намерите това, което повечето деца вече знаят: има зърнени храни за всеки вкус. Ние дори познаваме някои възрастни, които все още обичат да ядат зърнени закуски – при това не само сутрин, но дори и вечер. А и защо не? Никога не можеш да станеш твърде стар за тези вкуснотии.

Като оставим настрана всичко това, чудили ли сте се някога кой точно е измислил тази специфична храна? Познайте! Подсказваме: не е тигър или делфин! Може да ви звучи като нещо ново, но подобна храна се консумира от стотици и стотици години. Например, в Европа често са се използвали ечемик и овес за приготвяне на каша като ястие за закуска. През 1863 г. Джеймс Калеб Джаксън създава „Гранула“, която е била зърнена закуска, приготвена от трици. А зърнените закуски, които познаваме днес, са разработени в края на 70-те години от братята Келог. През 1877 г. Джон Харви Келог създава такава храна съвсем случайно. Една нощ той забравя една партида от варена пшеница в купа с мляко, която вместо да кисне два часа както е прието, седи вътре за цяла нощ. На следващия ден той изважда пшеницата и я оставя да изсъхне, като по този начин създава първия зърнен флейкс. Неговият брат Уил Кийт Келог използва подобен метод, за да създаде царевични закуски малко по-късно, като в крайна сметка създава Kellogg Company през 1906 г. С течение на времето той подобрява вкуса на зърнените култури чрез добавяне на захар и започва да рекламира зърнени закуски на децата, използвайки анимационни герои.

Въпреки че някои хора понякога ядат зърнените закуски като чипс, повечето ги предпочитат с мляко! Питаме се защо е така? Първите хора, които създават и експериментират със зърнени култури, често ги напояват в млякото, за да добавят протеини и да ги направят по-лесни за ядене. Простият отговор, обаче, е, че просто вкусът на млякото е по-подходящ. Можете ли да си представите, че ядете любимата си закуска с вода, портокалов сок или кола? Гадост!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град