зоокът

Начало | зоокът | Конят – най-величественото животно

Конят – най-величественото животно

Александра Цветкова | 2015-07-03

Конят – най-величественото животно

Здравейте! Много ми хареса темата на конкурса и затова реших да участвам. Ще ви разкажа за моето любимо животно. Всички, които ме познават знаят, че това е конят. За мен той е най-величественото животно. Ще ви разкажа всички интересни неща, които зная за него.

Конете са бозайници. Те  са съществували още по времето  на каменната ера. Еохипусът е  бил първият кон и е бил  с големината на лисица. В митовете  и легендите са съществували  и други видове коне – например  кентавърът, който е бил наполовина  човек и наполовина кон, конят  на Один, който е имал 8 крака  и е препускал по земя, въздух  и вода, пегас, който е имал крила и еднорогът, който е имал рог на челото си.

Преди много години  конете са били диви животни  и са се движили на стада. Наричали  са ги мустанги. Начело на всяко  стадо е стоял най-смелият кон. С  времето хората обаче са започнали  да ги опитомявам, за да могат  да се предвижват с тях на  по-далечни разстояния, а също така и за помощ в селското стопанство.

Конете са много  умни и красиви животни. Те са  изключително чувствителни и могат да различават човешките емоции. Интересното при конете е, че могат да спят прави. Друг интересен факт е, че щом се роди малкото конче, то веднага може да се изправи на краката си.

Има много различни  породи коне. Моята любима порода  е чистокръвният арабски кон. Това  са най-бързите коне. Най-силни  са впрегателните коне.

Съществуват много  различни видове спорт, в които  участват конете. Най-познатият е  конните надбягвания. Моята мечта  е да стана жокей и да  се състезавам за България.



Коментари
2 коментара

Стела , 10 г.,

Публикувано на 13.07.2015

браво на вас Александра Цветкова O:-)B-):-D

Бела , ,

Публикувано на 11.07.2021

Конете са ми любими

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град