Космос

Начало | Космос | Колко бърза е светлината?

Колко бърза е светлината?

Аз детето | 2017-02-23

Колко бърза е светлината?

Обичаме Супермен и обожаваме Светкавицата – и двамата са смели, безстрашни, умни (дори и красиви) и много, ама много бързи. Особено Светкавицата – той може да се озове от едно място на друго само за секунда, нали затова и се нарича така. Но знаете ли кой е по-бърз от Светкавицата – водата. Обърнете внимание следващия път, когато си взимате душ колко бързо точно водата се изстрелва от него, когато врътнете кранчето. Не можете, нали, защото тя е много бърза. Сега едно предизвикателство: можете ли да се сетите за нещо още по-бързо. Хмм... Какво ще кажете за светлината например. Когато натиснете ключа на лампата тя мигновено осветява цялата стая, нали. Това вече е супер бързо! Толкова бързо, че няма как да преброите или да прецените колко, но ние можем да ви кажем.

Учените от най-древни времена също са забелязали, че няма по-бързо нещо на този свят от светлината. В действителност те дори смятали, че тя просто не се движи, а си е навсякъде, но заради определени условия ние не успяваме винаги да я видим. Това донякъде е вярно, защото е невъзможно да се долови движението на светлината с невъоръжено око. За щастие днес учените ни разполагат не само с очите си, но и с доста напреднала техника, която може да „вижда“ на големи разстояния, което също е нужно, за да се разбере дали наистина светлината се движи. Така през 1676 година астрономът Оле Ромер е първият учен, който показва, че светлината се движи. Той открива това чрез изучаването на спътника на Юпитер Йо, който е на стотици милиони километри от Земята.

След още няколкостотин години Джеймс Максуел предполага, че светлината всъщност е просто електромагнитна вълна. След това други учени, включително Алберт Айнщайн, разработват много други теории за същността на светлината и така започват да се правят все по-точни измервания на скоростта ѝ. Постепенно стигаме до днес, когато знаем, че скоростта на светлината във вакуум е точно 299 792 458 метра в секунда. Трудно е човек да си го представи, но това са фактите. И нашият ум също не го побира, когато мислим повече по този въпрос. Но запомнете, че ако вие или Супермен се движехте със скоростта на светлината това би означавало, че можете да обиколите цялата планета Земя точно седем пъти за една секунда. Според теорията на относителността на Айнщайн, скоростта на светлината е максималната скорост, при която цялата енергия, материя и информация във Вселената могат да пътуват. Така че, в действителност все още не е възможно космическите кораби, които виждаме във филмите да пътуват толкова бързо. Поне не и според Айнщайн, но други съвременни учени все още развиват хипотези за условия, които могат да направят подобна скорост възможна.

Скоростта на светлината е важна константа в изучаването на физиката и други модерни научни дисциплини. Особено ценна е за астрономията, където имаме понятието светлинна година, която се определя като разстоянието, което светлината може да измине за една година. Така учените успяват да определят кой космически обект колко далеч е от нас, като например светлината на Слънцето стига до планетата Земя за около 8 минути и 30 секунди, което значи, че нашата планета се намира на точно 152 097 701 километра от Слънцето. Толкова е впечатляващо!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град