интересно

Начало | интересно | Колко бърза е най-бързата кола в света?

Колко бърза е най-бързата кола в света?

Аз детето | 2018-04-24

Колко бърза е най-бързата кола в света?

Бръммм! Бръъъъмммм! Чувате двигател, който набира обороти в далечината! Изчаквате търпеливо да видите превозното средство да се покаже и да видите кой е този звяр! Звучи бърз... и яростен! Изведнъж се чува свистене на гуми и облак от дим се вдига във въздуха... Пулсът ви се ускорява. Можете да чуете тътена на двигателя все по-близо и по-близо. Накрая идва и най-важният момент: колата е тук! Тя е лъскава, красива и спортна! Това със сигурност ви звучи като описание на някой екшън филм. Подобна сцена всички сме виждали ако не в хиляди, то поне в стотици подобни филми през годините. Откакто са били измислени всеки човек обича да гледа бързи коли, ако не да ги кара! Просто някак си скоростта привлича хората, както и самите коли.

Години преди да можете да шофирате сме сигурни, че и вас ви привлича това да играете с колички, да играете на компютърни игри за коли и понякога мечтаете за деня, в който ще управлявате собствена кола. Сигурни сме, че в много от тези мечти изниква и образът на лъскава спортна кола, която можете да карате с висока скорост. В действителност обаче, освен, че е забранено, с изключение на пилотите на Формула едно, на много малко хора им се отдава тази възможност. Въпреки това мечтите са полезни, може пък точно вие да сте един от тези малко хора.

Когато става дума за коли, има много неща, които отличават колите една от друга и които ги правят безкрайно скъпи, най-важното от които е скоростта. Някога чудили ли сте се като нас, коя е най-бързата кола в света? Единствената по рода си? Преди да ви представим някои от претендентите за тази титла трябва да знаете, че подобни коли рядко се продават, защото те са специално модифицирани, за да поставят рекорди за скорост и едва ли можеш да отидеш с тях до магазина, но пък са много впечатляващи. Така например, първата най-бърза кола в света е развивала скорост от 1227 километра в час. Изобщо не се шегуваме! Колата е изпробвана с подобна скорост през 1997 година и е била много специална, единствена по рода си със уникален турбовитлов двигател. Няма как да видим такава кола по улицата в скоро време, но е впечатляващо!

Знаете ли, че когато се говори за коли за масова продажба, всеки един производител е задължен да направи минимум 20 такива, които да бъдат продадени и естествено сериозно тествани, за да бъдат за обикновените хора. Така че тази фантастична кола за която ви казахме, е по-скоро само експериментална, затова почти никой не я признал за най-бързата кола в света, защото е единствена. Малко странна ни е тази логика, но това е положението. Най-бързата кола в света, която е призната за такава и дори я има в Книгата на рекордите на Гинес е Bugatti Veyron Super Sport, която се гордее с факта, че може да развие скорост около 431 километра в час! Ето такава кола вече човек може да има, стига да намери отнякъде или да си събере в касичката 2,6 милиона долара! Колите от тази марка и модел в света са около 500, пак са много малко, но вероятността да имаме такава или поне да я видим е голяма. Тя няма толкова специален двигател като споменатата от нас по-горе, макар също да има доста подобрения и дори да се изисква за нея специален вид бензин.

Така че ето, вече знаете коя е най-бързата кола в света! Можете да споделите с всички, сигурни сме, че те не го знаят!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град