приказки от деца

Начало | приказки от деца | Коледното чудо за едно гълъбче

Коледното чудо за едно гълъбче

Ивелина Мушева | 2016-12-26

Коледното чудо за едно гълъбче

Нещо, което преживях аз сега ще го разкажа на вас. Пъстрата есен вече си отиваше. На вратата чукаше студената зима.
Една сутрин татко видя, че мазето се е наводнило. Започна да изхвърля с кофи водата в реката. Трябваше много пъти да отива до реката. Когато се изморил, решил да си почине. Седнал до реката и забелязал, че близо до него пърха с криле малко мокро гълъбче. Приближил се и го взел. Донесе го у дома. Извика ме. Аз отидох при него и видях малкото птиче, което трепереше от студ и страх. Татко ми го подаде и каза:
– Искаш ли да му помогнем? Мокро е и крачето му е счупено.
Очичките ми се напълниха със сълзи. Татко ме погледна и каза да донеса кутия от обувки и стари кърпи. Сложихме го в кутията, дадохме му пшеница и вода.
Всяка сутрин и вечер аз отивах в гаража да видя гълъбчето и да му дам зърна. Отначало то много се страхуваше от мен, но после то сякаш ме очакваше и ми се радваше. И аз много се радвах, защото виждах, че то започва да си стъпва на крачетата. Често то се скриваше между дупките на дървата или се провираше под вратата, излизаше на двора и пак обратно се връщаше. Станахме приятели, беше забавно и приятно да сме заедно. Една вечер след училище видях, че вратата на гаража е отворена. Влязох вътре и видях, че гълъбчето го няма. Беше излетяло без да се сбогуваме. Стана ми тъжно, но знаех, че то е щастливо, защото е на свобода.
Дойде Бъдни вечер. С мама и баба цял ден приготвяхме ястия за трапезата. Вечерта подредихме всичко, казахме си молитвата и си хапнахме от вкусните гозби. Сутринта на Коледа отворих очи и веднага се затичах към елхата, за да видя подаръците. Дядо Коледа се беше постарал. За всеки от нас хубав подарък беше избрал. Но в очите на татко имаше някакъв странен блясък. Той ме погали по главата и ми каза:
– Иве, за теб има още един подарък. Той не е под елхата. Погледни на двора.
Бързо се обърнах към прозореца и какво да видя – три гълъбчета се боричкаха и лакомо кълвяха житни зрънца. Това наистина беше чудесен коледен подарък. Дали моето гълъбче беше там? Разбира се. На Коледа стават чудеса.
Каква ли ще е тази Коледа? Почакайте. Ще ви разкажа догодина.

Участва в конкурса „На Коледа стават чудеса“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град