важните неща

Начало | важните неща | Когато си в планината... Няколко прости съвета, които всяко дете трябва да спазва

Когато си в планината... Няколко прости съвета, които всяко дете трябва да спазва

Мирела Любенова | 2021-04-21

Когато си в планината... Няколко прости съвета, които всяко дете трябва да спазва

Ето че настъпи хубавото време! Пролетното време е прекрасно – навън е все по-топло и по-красиво – идеалното време да си направиш пикник, поход или просто кратка разходка в планината. Там има толкова интересни неща! Ще се насладиш на красиви и високи интересни дървета, прекрасни растения и цветя, ще послушаш веселото пеене на птичките. Пък и кой знае – много е вероятно да успееш да снимаш кълвач или катеричка. Но в планината трябва и да се внимава. Тя е малко по-опасна от детската площадка пред блока или близкия парк. Между забавните животинки има и насекоми, които могат да причинят големи неприятности, а пък ако не внимаваш можеш и да се изгубиш. Ето защо, за да остане посещението в планината само пълно с приятни спомени – запомнете тези няколко важни съвета и се постарайте да ги спазвате.

Защита от насекоми

Ухапването от комар, кърлеж или друго насекомо може да е наистина много неприятно, затова пък можете лесно да се защитите. Преди да отидете на планина помолете родителите си да ви купят крем или още по-добре спрей за защита от ухапвания. Непосредствено преди тръгването го нанесете по краката, лицето и ръцете. И готово. Вероятността да ви ухапе нещо ще бъде много малка. Не забравяйте също така че на планина се ходи със затворени дрехи. Потници, къси панталони, поли и сандали изобщо не са добре дошли. Облеклото трябва да е по-скоро тениска, яке, панталони, чорапи и маратонки.

За да не се изгубите

Преди да отидете в планината кажете на семейството си къде точно смятате да отидете и за колко време. Това е едно от основните правила, които дори най-смелите и опитни алпинисти спазват. Така ако се забавите близките ви ще започнат да ви търсят. Разбира се не бива да ходите и сами, задължително в група и задължително с поне един възрастен. А когато ходите до тоалетната, да, понякога се налага, не тръгвайте сами. Помолете някой да дойде с вас и не се отдалечавайте прекалено много.

Ако все пак се загубите...

Най-важното е да не се паникьосвате – паниката никога не води до нищо добро. Най-доброто, което можете да направите е да се успокоите и да се опитате да си спомните откъде сте минали и да тръгнете отново по същия път. Възможно е ако спрете да се чудите какво ще правите сега да чуете някой да ви вика. Ако това не се случи вие викнете силно, за да привлечете вниманието.

Внимавайте с огъня

Най-страшният враг на всяка красива гора е пожарът. Затова помнете, че не бива да си палите огън около много суха трева или когато духа силен вятър. Преди да го запалите също трябва добре да оградите мястото с големи камъни, а също и да махнете около тях всякаква суха трева или клонки. Също така е добра идея да не палите огън ако нямате достатъчно вода, за да го изгасите.

Пазете горските обитатели и природата

Отнасяйте се с уважение към всички животни в гората. Помнете, че в момента вие сте в техния дом и сте им на гости. Как бихте се почувствали, ако във вашата къща дойдат гости и я разхвърлят или започнат да ви дразнят? Няма да е приятно, нали? Така че, когато сте в планината не разрушавайте гнездата на птиците, мравуняците, не гонете пеперуди и други насекоми, за да ги хванете, не взимайте животинчета за домашни любимци, не късайте цветя без причина и най-важното – не оставяйте боклук след себе си. Съберете го и го изхвърлете в някой контейнер, когато видите такъв или когато се върнете в населено място.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град