важните неща

Начало | важните неща | Кое е супер на суперхраните

Кое е супер на суперхраните

Аз детето | 2017-10-25

Кое е супер на суперхраните

Обичате ли да пазарувате с родителите си? Разбира се ако на касите има дълга опашка това не е никак хубаво и няма какво да обичаш, същото важи и за дългото разхождане покрай рафтовете в магазина понякога повече от веднъж. Но въпреки това да отидеш и да купиш любимите си храни си струва или пък да си избереш някоя нова, която е страшно вкусна, но ти няма как да знаеш ако не си я видял в магазина. Вие какво обичате да си купувате, когато ви дадат възможност да изберете сами. Насочвате ли се право към шоколадите и бонбоните, а след това бързате ли към снаксовете или пък предпочитате плодове и зеленчуци? Ако се интересувате от здравословна храна, може би си купувате и няколко суперхрани. Не, тези храни нямат голямо „S“ нарисувано отгоре, подобно на гърдите на Супермен, но те носят ползи за здравето, които може да изглеждат като суперсили!

Терминът „суперхрана“ напоследък се среща много често и макар да е измислен преди повече от 6 години, популярността му се е увеличила чак през последните месеци. Почти всеки уебсайт за здраве и диети или блог в интернет има множество статии за суперхрани и предполагаемите ползи от тях. И така, какво точно прави една храна супер? Много деца вероятно мислят, че пицата е супер! Все пак тя е супер вкусна. Но суперхрана обикновено се наричат тези храни, в които има много хранителни вещества и по този начин се предполага, че са особено здравословни за консумация.

Въпреки това няма точна дефиниция за суперхрана. Няма конкретни критерии, които трябва да отговарят на храната, за да се счита за суперхрана. Всъщност ще откриете, че учените и диетолозите рядко използват термина суперхрана, защото това не е научен термин. Този израз се използва далеч по-често в рекламите и ненаучните текстове, за да се посочат храни, които имат определени ползи за здравето. Повечето такива храни са естествено зеленчуци, както и риба и млечните продукти. Да, за съжаление пицата и бонбоните не присъстват в този списък. Някои от храните, които най-често се наричат суперхрани са боровинки, зеле, акаи бери (плод приличащ малко на череша, който идва от Амазония), сьомга, скумрия, киви, боб, целина, киноа, ядки, семена, спанак, зеле, броколи, сладки картофи, нар. Всички тези храни са като Супермен, защото съдържат особено големи количества важни витамини и минерали. А също и фибри, здравословни мазнини и имат разнообразни ползи за здравето.

Трябва ли да ядете суперхрани? Повечето диетолози ще ви кажат, че винаги е добра идея да ядете здравословни храни, пълни с витамини и минерали. Въпреки това, само яденето на суперхрани няма да ви направи по-здрави. Вместо това ключът винаги е да се яде балансирано, което означава да ядете почти всичко (без чипсове и сещате се..) в умерени количества.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град