новини детски

Начало | новини детски | Книжни забавления за малки и големи в Нощта на литературата на 7 октомври в 14 града

Книжни забавления за малки и големи в Нощта на литературата на 7 октомври в 14 града

Аз детето | 2020-10-06

Книжни забавления за малки и големи в Нощта на литературата на 7 октомври в 14 града

Деветото издание на инициативата „Нощ на литературата“ ще се проведе на 7 октомври, сряда, от 18 до 21:30 ч. в София и още 13 града в страната. Проектът е по инициатива на чешките центрове в Европа от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната „Нощ на литературата“ през 2012 г. благодарение на Чешкия център в София.

„Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвременни европейски автори. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления. Нощта на литературата показва колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите от големи и малки езици, а и на издателите“, се казва в прессъобщението на Чешкия център.

Във всеки от участващите градове по традиция се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат известни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо и докато се разхождат из читателските гнезда, слушателите ще чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски.

Младите читатели над 13 години също са поканени да се впуснат в нощната литературна разходка в София – те могат да посетят читателските гнезда, специално обозначени на картата на събитието, или да се запознаят с подходящите за тях книги чрез #Хаштаг тийн маршрут на страницата www.noshtnaliteraturata.com. За актуална информация следете профила на събитието във Фейсбук. Читателските гнезда в София ще са разположени в периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Княз Александър Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“.

„Потопете се във вълнуващата атмосфера на театър „Наш Свят“, Stanimira Chocolate House, Детски информационен център към археологическата експозиция „Антична Сердика“, Сугестопедична къща „7 ключа“, Фондация „Музикални хвърчила“, бaр Abordage, French 75, MOVE.bg, Sofia Labs, Little Bird Place, Depoo, Playsense, Ceshov Gallery, Български културен център, „При Ирина“, АККК „Сердика“, зала 2 (подкуполно пространство на Ларгото), Кукли от Тавана и Sito Studio“, призовават организаторите, като гарантират, че са взети необходимите мерки за безопасност.

Зад инициативата „Нощ на литературата“ стоят: Чешкият център, австрийското посолство, посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, посолството на Ирландия, Институтът „Сервантес“, Италианският културен институт, Полският институт, Институтът „Камойш“, Културно-информационният център на Република Северна Македония, посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, посолството на Конфедерация Швейцария, посолството на Швеция, фондация „Детски книги“.

Вижте още:
Как правилно да четем книги
Шест научно доказани здравословни ползи от четенето



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град