Препрочети или пък за първи път отвори, но се наслади на 8 от най-хубавите детски книги за всички времена

Начало  ›  Препрочети или пък за първи път отвори, но се наслади на 8 от най-хубавите детски книги за всички времена

Препрочети или пък за първи път отвори, но се наслади на 8 от най-хубавите детски книги за всички времена

20.03.2020

 
Знаете ли кой е Хари Потър, а Мечо Пух? Всъщност няма как да не знаете, защото дори и поради някаква странна случайност да не сте чели книгите за тях, няма нито един човек по света, който да не ги е чувал. Те са едни от най-хубавите детски книги за всички времена, наред с още няколко други. Те могат да ви отведат на незнайни пътешествия пълни с магии и митични същества. Някои пътешествия ще са малко страшни, а други малко смешни, но няма как да не задържат вниманието, ума и въображението ви за дълго време. Толкова дълго, че е възможно да ги изчетете от кора до кора преди да се усетите. И това ще е нормално – все пак историите, които ви представяме сега са издържали проверката на времето и поколенията, толкова много хора са израснали с тях, че няма как да не са от най-хубавите.
 
Още по-хубавото е, че дори да сте ги прочели вече, изобщо не пречи да го направите отново. Със сигурност във всяка книга ще откриете нещо, което не сте забелязвали преди, нещо ново, интересно и вълнуващо! Така че хвърлете едно око на нашия избор, направете си чай, седнете удобно у дома и прочетете едно или пък още по-хубаво всички 10 от най-хубавите детски книги за всички времена!
 
„Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен
 
 
Кой не е чувал за странното момиче от Вила Вилекула? Със своите две рижи опашки и куп лунички по лицето Пипи ще ви покаже хубавата страна на живота! Ще ви заведе на смешни и интересни приключения, дори като не излиза от дома си! Все пак кое дете не си е мечтало да мие пода с четки на краката, да има кон на балкона, защото както е казала Пипи: „Най-важното за малките деца е да знаят ред. Особено, ако сами си го определят.“
 
Поредицата за Хари Потър от Дж. К. Роулинг
 
 
Нямаше как да не я включим тук! Все пак книгите за малкия магьосник, който вече не е толкова малък, накараха не едно, ами цели 4 поколения да открият магията на добрата история! Ако искате да учите заклинания, да се борите с тролове, да яздите еднорози или кентаври, да посетите Забранената гора, докато все пак все още седите на дивана вкъщи и да победите най-голямото зло на света по-известно и като Онзи-който-не-бива-да-се-назовава... докато в същото време посещавате най-интересните места съществували някога в магическия свят и до които по принцип мъгъли не са допускани, то хванете книгите за Хари Потър! Гарантираме, че няма да ги оставите, докато не ги прочетете всичките! И дори и вече да ги знаете почти наизуст пак ще ви достави удоволствие да ги четете – казваме го от личен опит!
 
„Алиса в Страната на чудесата“ от Луис Карол
 
 
Знаем, че най-вероятно сте гледали анимационните или игралните филми по мотиви от тази книга и си мислите, че много добре знаете коя е Алиса и какво прави в тази страна! Но ще ви кажем едно – филмът, колкото и да е добър, никога не може да се сравни с това, което ти сам си представяш, когато четеш книга. Така че... прочетете оригинала! Книгата съдържа всички предпоставки за едно вълшебно приключение – смело момиче, говорещи животни, но и много повече от това! Все пак книгата се смята за „най-омагьосващата приказка на всички времена“ и представете си всичко това започва, когато Алиса пада в заешка дупка! Но как е възможно това? Прочетете и ще разберете!
 
„Мечо Пух“ от А. А. Милн
 
 
Една Голяма гора, едно лакомо за мед мече и неговите приятели... И ако това не е предпоставка за една чудесна книга! Всъщност смятаме, че Мечо Пух няма нужда от никаква реклама – всички знаем кой е той, чели сме безброй цитати от неговата книга! И дори и да си мислите, че вече сте я чели веднъж и е достатъчно, не го правете. Просто разгърнете страниците отново и ще видите как още с първото изречение се усмихвате и как всичко е такова все едно четете думите за първи път. Мечо Пух може да е просто лакомо мече и да не знае заклинания или да няма магическа пръчка, но в него има нещо, което винаги омагьосва и малки и големи!
 
„Патиланско царство“ от Ран Босилек
 
 
Забавни истории от ежедневието на група деца – не ви трябва друго, за да се посмеете от сърце и да се развеселите, както не сте правили от дълго време! Нито един смешен клип с котка в интернет и нито една компютърна игра не може да се сравни с историите, които имат да ви разкажат Панчо, Данчо, Ганчо, Мика, Дана, Гана и баба Цоцолана. И ще ви кажем, че знаем някои от тях наизуст и пак са ни смешни и интересни! Това е!
 
„Тошко Африкански“ от Ангел Каралийчев
 
 
Можете ли да си представите колко бели може да направи една-единствена маймунка? Представете си маймуна от Конго в българско село и какъв резултат би дала тази сметка... Дори най-смелият пакостник ще остане изненадан от нещата, на които е способен Тошко. Това е книга, която няма да ви остави безразлични – ще видите, че дори „задължителните“ книги могат да бъдат весели и нескучни.
 
„Как да си дресираш дракон“ от Кресида Коуел
 
 
Как да си дресираш дракон е първата от осемте книги за Хълцук Кръвожадни Херингски Трети, която разказва за приключенията на най-великия Викингски герой, преди той да стане страховит майстор на шпагата. Хълцук Кръвожадни Херингски Трети беше страховит майстор на шпагата, разговаряше с дракони и доказа, че е най-великият викингски герой, съществувал някога. Но спомените му започват далеч назад във времето, когато той е съвсем обикновено момче и се намира на светлинни години разстояние от представата за Герой.
 
„Семейство Тъпашки“ от Роалд Дал
 
 
Кратка, илюстрована и смешна – история подходяща за всеки начинаещ читател. Знаете ли защо децата обожават Том и Джери? Защото през цялото време си правят номера, защото няма крайно добър или крайно лош герой и защото все пак е смешно, когато някой се подхлъзне на бананова кора, падне на пода, опре лапа в кухненския плот, събори тигана, той падне на главата му, а последицата е цицина, толкова голяма, че пробива тавана. Роалд Дал знае как да накара едно дете да се смее и знае, че мръсните номера са добър начин това да се случи. Господин и госпожа Тъпашки са идеалните изпълнители на гадости от всякакъв тип. Самите те са доста нелицеприятни и некъпани. Държат маймуни в задния си двор, които... Е, ще разберете сами!