новини детски

Начало | новини детски | Клуб „Родолюбие“ е отличен с награда във фотоконкурс за разделното събиране на опаковки

Клуб „Родолюбие“ е отличен с награда във фотоконкурс за разделното събиране на опаковки

Учениците от клуб "Родолюбие" | 2009-01-26

Клуб „Родолюбие“ е отличен с награда във фотоконкурс за разделното събиране на опаковки

Клуб “Родолюбие” към Помощното училище в Плевен е отличен с награда във фотоконкурса за разделното събиране на опаковки на тема: “Вкъщи събираме разделно”.
Конкурсът се организира от Екопак и 21 общини-партньори, като част от информационно-образователната кампания “Бъди модерен! Събирай разделно!”, която стартира през месец май миналата година в цялата страна. Кампанията цели да мотивира хората да изхвърлят по-големи количества годни за рециклиране опаковки в трите цветни контейнера и по този начин да се погрижат за чистотата и благосъстоянието на своя град.
Целта на фотоконкурса е да мотивира семействата да разделят отпадъците още у дома и да създадат своя кът за разделно събиране в домакинството.

В края на миналата година доброволческият екопатрул към клуб “Родолюбие” оформи екокът в училището, в който постави кофи за разделно събиране на органични, хартиени и пластмасови отпадъци. Той се грижи и за чистотата на територията на Помощното училище и около него. Това предизвика огромен интерес у учениците, смята Милен Наков, директор на училището, и допълва. “Тази доброволна инициатива на децата със специални образователни потребности създава у тях социокултурни компетенции и изгражда умения за осъществяване на социалнозначими дейности. Нашето училище усилено работи за формиране на съвременна екокултура, на обучение в областта на събиране и рециклиране на отпадъците и ето, че признанието на ЕКОПАК към нас не закъсня”, каза още г-н Наков.

Всеки от тях ще получи домашен контейнер за разделно събиране на опаковки, а отличени еко-кътове ще бъдат публикувани на сайта на организацията.

В конкурса могат да участват семейства от общините-партньори на Екопак, въвели разделно събиране на опаковки с три цветни контейнера: син – за хартиени и картонени опаковки, жълт – за пластмасови и метални опаковки, зелен – за стъклени бутилки и буркани (информационните материали са публикувани в интернет-страницата на организацията). Ще бъдат оценявани проявената изобретателност и въображение при оформянето на домашния кът, функционалното и естетическо оформление на пространството, както и използването на рециклирани предмети или повторната употреба на стари вещи.



Коментари
1 коментар

Антония Сапунджиева, 11 г.,

Публикувано на 27.01.2009

много е хубаво супер

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град