новини детски

Начало | новини детски | Киното да стане част от учебната програма

Киното да стане част от учебната програма

Аз детето | 2015-10-12

Киното да стане част от учебната програма

Въвеждането на киното като предмет в началното и средното училище ще се тества експериментално чрез поредица от програми и семинари в София. Двигател на инициативата е българо-френската асоциация „Изе“. Тя се опитва да заимства най-добрите практики от редица европейски страни, в които киното е обичан предмет от учебната програма, така както у нас се изучават музика и изобразително изкуство.

В рамките на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ и с подкрепата на Столична програма „Култура“ асоциацията организира   семинар  „Кино в началното и средното образование: практики и европейски перспективи“. Той ще се проведе на 1 и 2 октомври във Френския културен институт, без входна такса,  и  е насочен към  експерти от държавната администрация, преподаватели и студенти от висшите училища по кино в България, директори, учители, управители на киносалони, неправителствени организации, работещи в областта на киното и образованието. Експерти от Франция, Португалия, Испания и България в продължение на два дни ще представят  различните практики по кинообразование в съответната европейска държава и ще предложат решения за интегрирането на подобни програми в България.  Семинарът цели също да предложи конкретни решения за развиване на вкус и усет у публиките в България, за създаване на перспективи пред  най-младите. Една от гостуващите  лекторките  ръководи програмата „Кино, 100 години младост“, съществуваща във Франция вече 20 години. В нея участват ученици от всички френски гимназии по света и имат възможност не само да научат новости от киноиндустрията, но и сами да снимат филми с професионална техника, ръководени от ментор. Всяка година през май се организира панорама на създадените филми, която прераства в  срещат  техните автори, които стават част от нова професионална общност. За първи път тази година в програмата е включен и френският лицей „Виктор Юго“.

Пак в тази посока  е и ателието „Първи опити в киното”, което ще обедини ученици от две столични гимназии в продължение на 5 дни и ще ги въведе в професиите, естетиката, културата и магията на европейското кино. Учениците ще гледат филми на млади европейски режисьори, ще дискутират, ще пишат отзиви и критика в собствен блог. А 6 класа от 6 различни софийски гимназии ще участват в открит урок, който ще се проведе на 30 септември.

Кинообразованието в училище е дългосрочен проект, по който организаторите на фестивала с колегите си от сдружение „Седем” и френски експерти работят целогодишно. На есен шест държави, между които и България  ще стартират електронна платформа  с наградени на фестивали филми и дебюти на млади автори. Те ще бъдат придружени от методически и педагогически материали на 7 езика, за да помогнат на  иновативните учители, университетски преподаватели и всички, които желаят да включат киното като СИП или ЗИП в учебната програма и да го преподават по модерен и атрактивен начин.Доказано е, че движещите се изображения  развиват въображението и творческите способности на децата, а сюжетите и героите на любими филми могат лесно и бързо да налагат модели на поведение.

А вие бихте ли искали да имате и учебен предмет по кино в училище или смятате, че и сегашните ви стигат? Очакваме вашите мнения в коментарите.



Коментари
1 коментар

Александра Иванова, 11 г.,

Публикувано на 13.10.2015

аз бих искала да имам и учебен предмет по кино в училище

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град