Лаборатория

Начало | Лаборатория | Като с магическа пръчица: направете си двуцветно цвете

Като с магическа пръчица: направете си двуцветно цвете

Аз детето | 2023-05-22

Като с магическа пръчица: направете си двуцветно цвете

Виждали ли сте някога роза, която да е наполовина червена и наполовина синя? Ами лале или маргаритка? Не се притеснявайте ако отговорите с „не“, защото няма и как да видите. Такива цветя в природата не съществуват. От друга страна с един съвсем лесен опит вие можете „да си отгледате“ такива цветни красоти, можете да създадете дори и червено кокиче. Стига да си намерите кокиче. Най-хубавото от всичко е, че не ви трябва нито истинска магическа пръчка, нито някакви суперсили. Не е нужно дори да призовавате природата да ви помогне. Нужни са ви просто малко търпение и силата на науката.

Ето как можете да си направите най-красивото цвете на света – такова, каквото природата никога не е виждала досега!

Ще ви трябват:

  • бяло цвете – роза, маргаритка, лале (с малко букетче ефектът ще е още по-интересен)
  • ножче или ножица
  • две чаши пълни с вода
  • червена и синя боя за храна

Как се прави „магията“:

Първо подгответе цветето или цветята. Ако имат листа по най-долната част на стеблата ги махнете. След това самото стебло разделете на две половинки. Естествено не цялото.. С помощта на нож или ножица разрежете съвсем малка част от него на две – само в долния край. След това в две чаши пълни с вода капнете по няколко капки червен и син оцветител за храна. В едната чаша единия цвят, в другата другия. Накрая просто потопете двете части на стеблото в двете чаши. Сложете ги допрени една до друга, за да не го разкъсате допълнително, да увредите цветето и накрая да не се получи нищо.

Това е! Сега просто чакате и наблюдавате. Оставете цветето така поне един ден и постепенно ще видите как то се оцветява, сякаш някой невидим художник го рисува. Накрая го изваждате – потапяте го във ваза с обикновена вода и то ще краси дома ви поне три дни. Лично ние ви съветваме да опитате с маргаритки – най-издръжливи са, но пък с бяла роза става най-красиво. А защо не и двете?

Защо се получава така?

Отговорът на този въпрос е само от една дума – осмоза! Осмозата представлява спонтанно преминаване на молекули на разтворител (например вода) през пропусклива преграда от страната с по-ниска концентрация към страната с по-висока концентрация на разтвора. Това постепенно води до изравняване на концентрацията от двете страни на преградата. В нашия случай цветната вода е разтворителят, стеблото е преградата, а самото цвете иска да изравни концентрацията и затова се оцветява. Колко лесна, но красива наука!

Снимки: Az-deteto.bg и 5-minute crafts



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град