новини детски

Начало | новини детски | Картите за пътуване на учениците в София вече ще се зареждат онлайн

Картите за пътуване на учениците в София вече ще се зареждат онлайн

Аз детето | 2019-09-27

Картите за пътуване на учениците в София вече ще се зареждат онлайн

Родителите скоро ще могат да зареждат картите за градски транспорт на децата си онлайн. Удобството за зареждане на карти през интернет независимо дали са наши, или на близките ни, е част от проекта за новата интегрирана система за електронно таксуване в градския транспорт в София. Съвсем наскоро приключи първият монтаж на оборудване в 36 автобуса, тролеи и трамваи, а устройствата са в тестов режим.

Центърът за градска мобилност предлага специален пакет от семейни абонаментни карти. Родител, който закупи карта за себе си и за своето дете за 1 месец, ще плати за ученическия документ 10 вместо 20 лв. Ако ученическите карти са две, т.е. за 2 деца, общата месечна сума за ползване на цялата мрежа е 70 лева. Семейна месечна карта може да бъде издадена в пункт за продажба на превозни документи. За целта не е необходимо до 20 септември да се показва бележник, може само с лична ученическа карта, но след тази дата служителите на пунктовете ще го изискват. През октомври пък ще стартира и поетапното оборудване на всички над 1300 наземни превозни средства и в метрото, което ще продължи няколко месеца. Достъпността, удобството и сигурността са основните предимства на новата система, с която транспортното обслужване в столицата ще бъде конкурентно на това в най-модерните европейски столици като Лондон, Атина, Амстердам и други.

Освен онлайн през новата платформа ще има възможност и за използване на множество иновативни модели на разплащане и валидация – като банкови карти с безконтактна технология, NFC, QR, мобилни устройства и др., съобщи изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Друго голямо предимство за потребителите на градския транспорт е възможността за въвеждане на нови тарифни модели. Новата система ще даде технологичната възможност пътуването да се плаща по време или разстояние, а столицата да бъде разделена на сектори и зони. Аналитичните услуги на системата ще спомогнат за интелигентното планиране и управление на транспорта и развитието на София като съвременен „умен град”. Чрез анализа на данни ще може да се оптимизират маршрутите и графиците на превозните средства, за да бъдат където и когато има нужда от тях.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град