забавна наука

Начало | забавна наука | Какво общо имат яркорозовият цвят, камъните и животът на Земята – прочетете и ще научите!

Какво общо имат яркорозовият цвят, камъните и животът на Земята – прочетете и ще научите!

Аз детето | 2018-11-19

Какво общо имат яркорозовият цвят, камъните и животът на Земята – прочетете и ще научите!

Някога чудили ли сте се какъв е бил светът преди хората да се появят на Земята? Преди динозаврите да се появят на планетата? Какви форми на живот са съществували тогава? Как въобще е изглеждала Земята? Дали е имало цветове? Без човешките очи, които да възприемат света и да дават имена на цветовете дали въобще е имало такива? За съжаление, науката невинаги може да ни помогне да отговорим на тези въпроси, защото от много отдавна не е останало много информация за нещата. Учените все пак правят изненадващи открития от време на време, които хвърлят светлина върху това, което е било отдавна, отдавна. Например, учените от Австралийския национален университет наскоро откриха това, което според тях е най-старият цвят на света, произведен от жив организъм. И какъв цвят е това? Яркорозово!

Но как въобще се е случило това и нямат ли учените много по-важни въпроси и отговори за откриване. Имат разбира се, но в случая тази информация е открита почти случайно. Всичко започва с компания, която търси нефт под пясъка на пустинята Сахара в Мавритания в Западна Африка. Стотици километри под повърхността, компанията достига слой черни нефтени шисти или иначе казано скала. Компанията изпраща проби на изследователи от Австралийския национален университет, които определят, че скалата е на около 1,1 милиарда години! Учените разбиват скалата и откриват вкаменелости от бактерии, съдържащи хлорофил – пигментът, който растенията използват днес за фотосинтеза. Пигментът от хлорофил, открит в пробите е яркорозов и над 600 милиона години по-стар от всички открити преди това фосфати на хлорофил. Изследователите също така определят кои микроорганизми са произвели хлорофила: цианобактерии.

Тези малки бактерии оцеляват на слънчева светлина и са 1000 пъти по-малки от микроскопичните водорасли, които формират дъното на хранителната верига в днешните океани. Вероятно доминират в древните океани в продължение на милиони години, преди да се развият по-големите водорасли. Те може да са дали на древните океани розов нюанс поради оттенък на хлорофила, който произвеждат. Това откритие е важно и по причина, която няма нищо общо с древните цветове. Може да помогне на учените да намерят отговор на един основен въпрос, който си задават от години, а именно защо е отнело толкова време да се появят по-големи и по-сложни същества на Земята?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град