любопитно

Начало | любопитно | Какво им е толкова специалното на зимните гуми

Какво им е толкова специалното на зимните гуми

Аз детето | 2017-12-05

Какво им е толкова специалното на зимните гуми

Харесвате ли да вали сняг, ама много, много сняг? Повечето деца обичат снега! Пък и защо не след като няма нищо по-хубаво от това да се събудиш и навън всичко да е побеляло и да те кани за весели игри. Разбира се вашите родители или пък шофьорите на автобусите с които може би пътувате до училище не са чак толкова развълнувани от натрупалия сняг. Със сигурност като деца също са го харесвали, но сега след като им се налага да шофират по снежните улици, положението е съвсем различно. Досещате се, че това е така, защото когато на пътното платно има сняг или лед, гумите на колата по-трудно се „захващат“ за пътя. Ако ви се е налагало да пътувате в такова време, няма как да не сте усетили, че автомобилът се плъзга и спира доста по-трудно.

Естествено това е и доста опасно и поради тази причина в много райони по главните улици и магистралите се разпръсква сол и пясък, както и минават снегорини. Има обаче и още нещо, което всеки собственик на кола е длъжен да направи, за да се подготви за зимата. Сещате ли се кое е то? Да сложи зимни гуми разбира се!

Зимните гуми са наистина важни, защото са изработени от специален каучук и притежават някои уникални характеристики, които ги различават от летните гуми. Това ги прави и по-полезни и безопасни за шофиране през зимата. Със сигурност сте чували татко или мама да обяснява нещо за слагане на зимни гуми, защото знае, че те са много важни. Гумите за сняг (както някои хора ги наричат) са създадени за употреба при много ниски температури, защото се правят с по-голям процент естествен каучук за разлика от другите и специално вещество наречено силициев оксид. Това означава, че когато е наистина студено, зимните гуми не замръзват като обикновените и не се втвърдяват, което пък означава, че не се пукат лесно и в най-неочакваните моменти. Това е наистина важно, защото мекотата е тази, която поддържа сцеплението с пътя и кара колата да се движи.

Освен това ако следващия път погледнете зимните гуми на вашата семейна кола ще забележите, че грайферите им са по-дълбоки и по-големи. Това също помага за по-доброто „прикрепяне“ към пътя. Ако се вгледате и още по-внимателно ще забележите няколко малки дупчици. Такива имат само гумите за сняг, защото помагат на водата и влажността по-лесно да се махнат от гумата. Сами се досещате, че мокрият път или гумата също стават по-хлъзгави! Ето това им е специалното, сега вече знаете.

А вашите родители дали знаят? Попитайте ги и им обяснете какво сте научили!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град