новини детски

Начало | новини детски | Какво е общото между крушите и Вашингтон – това разбрахме на Детска работилничка за творческо писане „Писането като игра“

Какво е общото между крушите и Вашингтон – това разбрахме на Детска работилничка за творческо писане „Писането като игра“

Аз детето | 2015-08-29

Какво е общото между крушите и Вашингтон – това разбрахме на Детска работилничка за творческо писане „Писането като игра“

Какво мислите е общото между крушите и Вашингтон? Може би всички в този град обичат да хапват круши. Възможно е, не сме сигурни. Но има още нещо – общото са книгите, детското въображение, една българска писателка, една българска илюстраторка и директор на издателство...

В хубавия съботен ден се състоя нашата весела работилничка „Писането като детска игра“. В книжарница „Сиела Books&Music“ (в подлеза на СУ) ние от Az-deteto.bg събрахме 25 деца на възраст между 7 и 14 години, които освен че обичат да четат книги, много искаха и да разберат как се създават книгите. Бяхме поканили и много специални гости, които да им разкажат за целия процес.

Първата ни гостенка беше Виктория Бисерова, директор на издателство „Ентусиаст“, която е и професионален читател. Чете по всяко време и мечтае да живее в библиотека. Обича да сбъдва идеите на писателите. Тя с голямо удоволствие разказа на всички деца, а дори и родителите я слушаха с интерес, какво се случва с една книга. Как от идеята за нея, след това тя се озовава на рафтовете в книжарниците. Разказа за работата на автора, илюстратора, редактора, издателя и за работата на всички други от „голямото семейство“ на издаващите книги. Разказа и за историята на книгите от първите книги, които са се правели на камъни, до последните електронни книги.

Веднага след нея задачата да покаже колко забавно е писането пое детската писателка Петя Кокудева. Тя живее на малък софийски таван, пълен с рисунки от детски книги. Повече от всичко обича да пътешества по света, да спи до късно и да чете книги. Често се среща с хлапета из цяла България, за да четат и да измислят заедно разни истории. Точно това направи и на нашата детска работилничка – по забавен и изключително интересен начин разказа за себе си, за това как пише и като цяло как се пишат книги и измислят истории. Но нали „писането е като детска игра“, тя показа на всички деца как това наистина е така. Точно тук се роди и историята за крушата на име Вашингтон, която решила да стане президент – измислиха я самите деца с помощта на Петя Кокудева. Партньор във всички игри и измисляне на приказки беше и илюстраторът Яна Казакова, която обича планините, животните и децата, но най-много обича да създава чудни светове с цветните си моливи. Яна помогна да се визуализира идеята за нашата известна круша, както и разказа на децата как и лесно ли се рисуват илюстрации към книжките. След това всички наши малки любители писатели и илюстратори имаха възможност да зададат въпроси на нашите гости, на които те отговориха с удоволствие.

Оказа се, че писането и четенето са наистина забавни като детска игра. С нашите малки приятели успяхме да обобщим какво е четенето. Ето и какво казаха децата. Четенето е:

  • приятно събитие, което те унася;
  • четенето е почивка от всичко друго;
  • четенето ни дава определено знание, което може да се получи само от книгите.
  • А от своя страна книгите са листата върху които изливаш въображението си.

Четенето още е и вълшебен свят, в който можеш да се пренесеш само с книгите, както и свят от който трудно можеш да се измъкнеш влязъл ли си веднъж. И най-важното четенето е полетът на фантазията.

Накрая на всички раздадохме и специални сертификати, за да запомнят важните неща, които научиха от работилничката по творческо писане, а защо не и да се похвалят на приятелите си.

Работилничката „Писането като игра“ е част от кампанията „Забавното лятно четене“ на Az-deteto.bg за стимулиране на детското четене.

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.
Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град