важните неща

Начало | важните неща | Как се става известен писател: участвайте в конкурса на „Забавното четене“ и направете първата стъпка

Как се става известен писател: участвайте в конкурса на „Забавното четене“ и направете първата стъпка

Аз детето | 2016-08-26

Как се става известен писател: участвайте в конкурса на „Забавното четене“ и направете първата стъпка

Знаете ли, че едни от най-великите писатели са започнали своята писателска кариера по съвсем обикновен начин?

Всички красиви техни творби, пълни с приключения, които толкова обичаме и които се четат още сто и дори повече години след тяхното написване, са издадени съвсем случайно – първо са публикувани във вестници, най-често на последната страница като някакво допълнение към вестника или просто добри хора са откривали съвсем случайно някой ръкопис и виждали колко красив е той, макар авторът изобщо да не го е подозирал.

Така например, сигурно не знаете, че Шарл Перо, този умел и любим на много поколения писател, който успява да те вдъхнови, дори с една кратка приказка и който ние знаем само като писател, е започнал тази своя кариера съвсем случайно, точно благодарение на един добър човек.

Самият Перо не е вярвал, че го бива в писането, защото дори учителите му казвали, че е много лош ученик и въпреки това ние сега, толкова години след първата му приказка, го обичаме и четем неговите истории с огромно удоволствие.

А какво ще кажете за „Малкия принц“ и неговия създател Екзюпери. Всеки знае, че той всъщност е бил пилот на самолет и написва тази прекрасна история в хотелска стая.

Сигурни сме, че сред вас има още по-талантливи писатели от Перо и Екзюпери, които просто чакат да бъдат открити. Затова решихме, тази година в рамките на нашата инициатива „Забавното четене“, освен да четем всички тези забавни и интересни книжки, да ви дадем възможност и вие да се наредите сред великите писатели.

Остават само няколко дни до крайния срок за участие в конкурса, така че побързайте да участвате. Лесно и интересно е! Темата е да довършите или по-скоро да напишете нов край на любимата си история, точно като истински писатели, нали? Пък и нищо чудно някой след това съвсем случайно да забележи вашия талант и защо не дори да ви помогне да издадете първата си книга. Освен това ние също сме приготвили много интересни награди, както и хубава специална електронна грамота за всеки участник! Пълните условия можете да видите тук!

За да ви покажем колко е приятно да се участва, подготвили сме ви и интересни и готини цитати от децата, които вече изпратиха своите произведения и които също ви съветват да участвате!

***

„Затова, писателю любим,
Не тъгувай ти за своя малък приятел!
Все още е с чиста душа, все още е мечтател!
Все още звънкият му смях се носи по Земята
и го разпознавам във всяко от децата!

Затуй за него бъди спокоен ти,
той още сбъдва нашите мечти!"

***

„Това е нещо като традиция в нашето семейство: това е първата приказка, която тя е прочела и на моята майка и на по-голямата ми сестра и на братовчедка ми. Краят не е от най-хубавите, но пък точно затова е запомняща се и те кара да се замислиш над това от колко малко неща има нужда човек, за да е щастлив. Кара те да се поспреш и да се зарадваш, че навън е топло и красиво, да погледнеш небето и цветята и да осъзнаеш, че щом имаш покрив над главата си, ти си щастлив. Да разбереш, че щастието не идва от парите или от това, че днес са ти купили най-новия мобилен телефон или геймърски лаптоп, то идва от теб самия. Можеш да имаш всичко на света и пак да си тъжен, а можеш и просто да имаш две клечки и мечта за топлина и пак да си щастлив.“

Макар и малки, децата осъзнават, че хората са различни и че за да сбъднеш мечтите си, трябва да не се отказваш, да не пропускаш шанса си, да се бориш, за да успееш.

***

„В света живеят хора с различно материално състояние и различни ценности. Всеки сам определя степента на важност на тези ценности. В живота си срещаме всякакви хора – бедни и богати, лоши и добри, отзивчиви и егоисти. Важното е да се свързваме с хора, които приличат на нас самите. Важно е да улавяме момента и предоставените ни възможности. Важно е да мечтаем и да се трудим мечтите ни да се превръщат в реалности.“

***

Родителите често настояват децата им да учат, за да успеят в живота, но малките писатели със своя край на приказките показват на възрастните, че освен задълженията, за тях са важни и забавленията, игрите и приключенията.

„Винаги съм обичал приключенията на Пипи Дългото чорапче. По тази причина реших да добавя допълнение към края на тази книга. С него се опитвам да докажа, че на днешните деца и родители Пипи е по-необходима от всякога. В забързания свят на пари и технологии, в който живеем днес, сме забравили безгрижните и забавни игри, приключения и наивни детски постъпки. Идеята ми е, че всеки се нуждае от една Пипи, която да му покаже хубостта на света, на живота извън екрана и безбройните правила на възрастните.“

***

Високите технологии вече са част от живота на всички, и нерядко децата се справят по-добре с тях от възрастните. Те са бъдещите иноватори, които ще пренесат добротата и вечните човешки ценности в утрешния още по-технологичен свят. Това ясно личи от дописания край на историята за малкия принц.

„Стана време да се прибирам на Земята. Малкият принц се натъжи. Но тогава аз му подарих компютър. Свързах го към космическия интернет, който бях изобретил специално за него. Изтеглих му Skype и го научих как да го използва. Той пък ми подари златното си шалче. И оттогава, всяка вечер по Skype си говоря тайно с Малкия принц. Така той вече не се чувства сам на своята малка планета.

Аз съм обикновено момче, но имам необикновен космически приятел.“

***

Макар и да не са прочели толкова много книги, колкото е прочел един възрастен, децата добре разбират колко талант и труд е необходим, за да се напише една хубава и интересна книга, която да се хареса на най-искрените и непредубедени читатели – най-малките.

„Всеки може да измисли история, в която да включи магия или богове, но е много по-трудно от нещо съвсем обикновено да напишеш нещо забавно и вълнуващо, като нещата, които правят Пипи и приятелите ѝ. Затова смятам, че Пипи е една велика книга и заслужава да има поне още пет такива.

Това е, което аз бих променила или по-точно бих помолила Линдгрен да промени, ако можех. Да напише още истории за Пипи и да превърне книгата в поредица дълга поне колкото тази за Хари Потър. Мисля, че много деца биха били доволни също да се срещнат още няколко пъти с любимата си героиня.“

***

Да си представим, че авторите на произведенията, чиито край вие променихте така талантливо и с такъв ентусиазъм, можеха да прочетат вашите предложения, а както видяхме, това е възможно в интернет, със сигурност биха си избрали някой от вашите варианти за край.

Вярваме, че сред вас са бъдещите талантливи писатели, които ще напишат вечните книги, които други деца ще четат. А и защо някой от вас да не допише още приключения с Пипи Дългото чорапче?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град