любопитно

Начало | любопитно | Как се правят обувките?

Как се правят обувките?

Аз детето | 2019-01-10

Как се правят обувките?

Обичате ли да ходите боси? В първия топъл ден на пролетта е хубаво да усетите свежите тревички, които ще гъделичкат пръстите ви. В горещ летен ден, няма нищо подобно на усещането за пясък между пръстите на краката ви, докато ходите по плажа. През повечето време обаче вероятно носите обувки. При това може би имате разнообразие от обувки, предназначени за различни поводи. Маратонки за спорт или просто за разходки навън и игри. Джапанките пък правят разходката от и до хотела по-лесна. Туристическите обувки ви позволяват да се справите с тежкия терен с лекота, а пък чехлите са идеални да се отпуснете у дома и да ви е топло на краката. Посещение до най-близкия магазин за обувки ще ви разкрие голямо разнообразие: маратонки, баскетболни обувки, футболни обувки, високи токчета, сабо, зимни ботуши, сандали... Списъкът продължава и продължава. Кой прави всички тези различни обувки? Всички ли са от една и съща фабрика?

Обувките датират от най-ранните дни на примитивния човек. Не било нужно на древните хора да ходят дълго по неравна земя и скали, за да разберат, че е необходима известна защита за краката. В продължение на хиляди години обувките били изработвани на ръка от естествени материали, включително и животински кожи. Въпреки че все още е възможно да се намерят ръчно изработени обувки, те са скъпи и сравнително редки. Повечето от обувките, които носим днес, са масово произведени в заводите на множеството производители на обувки, които съществуват по целия свят. Например, обувният гигант Nike използва предимно фабрики в Азия, за да създаде своите маратонки, включително страни като Китай, Виетнам, Индонезия, Малайзия, Пакистан, Индия и Тайланд. Точните стъпки на производството варират в зависимост от фабриката, оборудването, материала и дизайна на обувките. Дори най-простите дизайни на обувки могат да изискват почти 100 стъпки от началото до края. По-сложни проекти могат да включват 400 стъпки или повече!

Въпреки това повечето обувки съдържат някои общи, основни части: подметка, стелка, междинна подметка, пета и горната част. В зависимост от конкретния дизайн, обувките могат да съдържат и подплата, език... Разнообразие от специализирани машини се използват за производството на всички тези отделни части и в крайна сметка ги свързват заедно, за да създадат завършен чифт обувки. Въпреки броя на стъпките и материалите, чифт обувки могат да бъдат произведени много по-бързо в една фабрика, отколкото ръчно. За да стане процесът на производство на обувките по-ефективен, модерните фабрики използват производствен процес, известен като гнездене, който разделя много стъпки на производство на обувки на няколко различни отдела в рамките на завода. Тези отдели обикновено носят имена, които отразяват специфичните задачи, които изпълняват, като проектиране, рязане, обработка, шиене, сглобяване и довършителни работи. Докато много различни машини изпълняват специализирани задачи, много хора също са от съществено значение, за да направят процеса безпроблемен.

Днешните обувки могат да се похвалят със зашеметяващ набор от материали. Кожа, пластмаса, памук, плат и каучук остават популярни материали. Благодарение на технологията ще намерите и модерни материали в много обувки, включително етилен винил ацетат, полиуретанова пяна и гел или течен силикон. Дали процесът на производство на обувката изглежда малко сложен? Със сигурност има много стъпки, машини и хора, необходими за производството на модерен чифт обувки. Но не забравяйте, че има още един аспект, който прави нещата малко по-трудни: всеки дизайн на обувката също трябва да бъде произведен в голямо разнообразие от различни размери!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град